Osebna finančna svetovalka

Petra Bokal, mag.

Brez načrta ste kot jadrnica na odprtem morju – življenje vas zanese pač tja, kamor veter zapiha …

Hitri ste, dosledni, a fleksibilni. Oseben pristop in prilagoditev svetovanja po meri je bil sproščen, obenem pa profesionalen in na mestu. Sr(e)čno še naprej, na dolge proge.

Matija Bolčina
Nova Gorica

Joj, kako naj tole napišem … Moja izkušnja je seveda zelo pozitivna. Kot potrošnik se redko soočiš s situacijo, ko ti ponudnik storitev ne želi kar se da hitro prodati in te odpraviti, temveč si vzame čas za pogovor, da bolje spozna svojo bodočo stranko. Na prvo srečanje sem prišel popolnoma brez pričakovanj, sem imel pač čas. Potem pa mi je postal všeč tvoj iskren in nevsiljiv pristop. Najbolj sem si zapomnil pripombo, da glede na to koliko imam, je plačevanje “upravljanja” brez veze. Se da nekam in pusti. Itak gre vse gor ali dol, bo šlo tudi to. Od “upravljanja” bo plus le za upravljavca. S tem si me pridobila. To cenim. Da nekdo iskreno pove to kar tudi že sam vem in mi ne želi risati gradov v oblakih. Te si lahko rišem tudi sam. Takrat sem obljubil, da ko poteče “vezava” pri konkurenci, se oglasim in prestopim. Ni mi bilo žal. Niti za trenutek. Hvala.

Andrej Kranjčević

Prijaznost, odlična ažurnost, dogovorjene stvari so bile korektno izpeljane, rezultati nazorno predstavljeni. Imam vse pohvale za gospo Petro Bokal. Korekten odnos in še več ter upam še na nadaljne sodelovanje.

Boštjan Hočevar

Z možem sva se odločila za izdelavo pokojninskega načrta, ki nama ga je izdelala gospa Petra Bokal. Izjemno sva bila zadovoljna od začetka do konca, tako s prvim kontaktom z gospo Bokal, njeno prijaznostjo, strokovnostjo, potrpežljivostjo in ustrežljivostjo, nenazadnje pa tudi s samim pokojninskim načrtom. Zelo priporočava vsakemu, ki potrebuje kakršnokoli finančno svetovanje. Kar tako naprej … Ste na pravi poti! Hvala vam.

Beti in Marko Činkelj Tkalčič

Po dveh letih boja s hudimi finančnimi in osebnimi problemi sem stopil v stik z osebno finančno svetovalko Petro Bokal. Najprej me je pozitivno presenetila s hitrim in obsežnim odgovorom na moje vprašanje, ki sem ga zastavil preko aplikacije Moj budget. Na osebnem sestanku sem dobil odgovore na vsa vprašanja, ki so me pestila že nekaj časa. Po zelo pozitivni izkušnji lahko rečem, da v življenju še nisem srečal osebe, ki bi te tako pozorno poslušala in se vživela v tvoje pripovedovanje. Pomirjen in zadovoljen sem zapustil njeno pisarno. Osebno finančno svetovalko Petro Bokal odlikujejo naslednje lastnosti: prijaznost, strokovnost in izjemna sposobnost poslušanja, ki jo premore le malokdo.

Igor

Ko pišem svojo zgodbo ugotavljam, da nisem tipična Slovenka. V času, ko vrstniki kupujejo svoja prva stanovanja, jaz še vedno vztrajam v najemu in preračunavam kdaj se mi nakup nepremičnine sploh splača. Ravnokar sem pričela uporabljati storitev car sharing in razmišljam o prodaji avta, saj se mu večino leta nabira cvetni prah na domačem parkirišču, medtem ko jaz raje pridobivam vitamin D na poti do pisarne s kolesom.

Do vseh življenjskih dosežkov sem prišla s skrbnim načrtovanjem in vztrajnostjo. Po starših sem prevzela raznolike finančne vzorce. Po eni strani odgovorno ravnanje z denarjem s pomočjo žepnine, kasneje štipendije. Po drugi strani sposobnost živeti v danem trenutku in uživati sadove skrbno izbranih investicijskih odločitev v obliki lastniških certifikatov iz časa privatizacije. V družini kreditov praktično nismo koristili.

Interes za denar sem pridobila v rosnih letih, ko sem si z žepnino lahko privoščila drobnarije. Ko sem zbirala kovance za nakup le-teh, sem se vedno spraševala kako jih lahko zberem še več. Kasneje sem se vpisala na študij Ekonomske fakultete v Ljubljani, saj sem verjela, da bom pridobila ustrezne usmeritve.

Delovne izkušnje sem začela pridobivati zgodaj. Zasledila sem, da obstajajo tudi sanjske kariere. Ljudje, ki uživajo v svojem delu, ki so skoraj vedno dobre volje in zadovoljni, ki vseskozi srečujejo zanimive ljudi, ki jih bogatijo. Ljudje, ki čutijo veliko odgovornost in jim delo predstavlja neusahljiv izziv, hkrati pa jim omogoča tudi dober življenjski standard. Je to zgolj mit ali je to dosegljiv cilj?

Podala sem se na daljšo pot – nabirala izkušnje v centralni banki, računovodstvu, reviziji, podjetništvu. Po sedmih letih raznolikih izkušenj mi je bila zadnja – v reviziji  –  dolgoročno prenaporna in storila sem (zame) nekaj šokantnega. Pri 26ih letih sem proti koncu recesije pustila službo in se (prvič v življenju) brez nadaljnega plana lotila intenzivnega iskanja sanjske kariere – še dobro, da sem imela dovolj veliko varnostno rezervo.

Naključje je hotelo, da sem jo našla ravno na dogodku, na katerem sta Ana in Dragana – moji bodoči sodelavki – prišli predstavit podjetje Vezovišek in partnerji ter delo osebnega finančnega svetovalca. V oddaji Preverjeno sem videla, kako so Ana, Mitja in Dragana pomagali dvema povprečnima slovenskima družinama vzpostavit nadzor nad dolgovi, družinskim mesečnim proračunom in dolgoročno do finančnega miru. »To je to«, sem si rekla! Specializirati se želim za osebne, ne poslovne finance – kot je bilo na fakulteti sicer v ospredju.

A glej ga zlomka – če sem vedno imela zdravje, le sanjske kariere ne, me je sedaj čakala pomembna življenjska preizkušnja. Nedolgo po pridobitvi samostojnega statusa osebne finančne svetovalke sem prvič občutila, kako pomembno je biti zdrav. Pri 29ih so mi diagnosticirali kronično bolezen, ki je pokazala zobe in bi lahko povzročila nepopravljive posledice. Po velikem vložku časa in denarja v izobraževanje, posvetovanje, preiskave in drugo mnenje, mi je konec leta 2017 – potrkam na les – navsezadnje uspelo stopiti na pot do ponovne vzpostavitve zdravja. Še dobro, da sem se ustrezno zavarovala, ko sem bila zdrava! Sedaj, po diagnozi, mi vsa zavarovalna kritja niso dosegljiva ali pa so precej dražja. Zato si ne morem pomagati, da globoko vzdihnem vsakič, ko slišim sogovornika, da se bo zavaroval kasneje – ob najemu kredita, ob ustvarjanju družine … Bo to takrat sploh možno?

Sestavljam mlajši del kolektiva pri Vezovišek in partnerji, a čutim neprestano potrebo po pridobivanju novega znanja in odgovornost, da ljudem, ki so mi zaupali skrb za njihove osebne finance, sestavim najboljši možni model njihove finančne varnosti in prihodnosti. Ko iščem odgovor na vprašanje, se lahko vselej zanesem na našo izkušeno ekipo osebnih finančnih svetovalcev, katerih obsežnost znanja me inspirira.

Moja posebnost je sposobnost poslušanja. Verjamem namreč, da do istega cilja vodi več poti. Vlogo osebne finančne svetovalke vidim kot kompas – Slovencem pomagam zastaviti načrt kako boste dosegli vaše finančne cilje. Saj veste, da potrebujete načrt, kajne? Brez njega ste kot jadrnica na odprtem morju – življenje vas zanese pač tja, kamor veter zapiha …

Izkušnje na področju financ je začela pridobivati zelo mlada, najprej poslovne, kmalu pa tudi osebne finance, področje, kjer danes pomaga številnim strankam.

Magistra ekonomskih ved Ekonomske fakultete v Ljubljani od leta 2015 dalje – na temo neodvisnosti, takrat še energetske (»Analiza ekonomskih in okoljskih vidikov pridobivanja zemeljskega plina iz skrilavca«). Kot osebni finančni svetovalki ji je končni cilj finančna neodvisnost – lastna in njenih strank.

Njena pot do kariere v osebnih financah je bila nekoliko vijugasta – delovne izkušnje je pridobivala v centralni banki, zunanji reviziji, računovodstvu ter pomagala zagnati več uspešnih start-up podjetij. Raznolike izkušnje ji danes pomagajo, da lahko posamezniku svetuje iz različnih zornih kotov.

Ima talent za tuje jezike (govori tudi mandarinsko), a kljub temu namerava živeti in delati v Sloveniji, saj ji največ pomeni, da lahko pomaga sosedovima Janezu in Mojci doseči njune finančne cilje, kot oddaljenima Jane in John-u.

Bolj kot avtorstvo člankov in knjig jo navdušuje motiviranje Slovencev ena na ena, da zmorejo čez mesec zapraviti točno toliko, kot si zastavijo, da si natančno opredelijo njihove finančne cilje ter si zastavijo natančen plan za dosego le-teh.

Izmed vseh finančnih načrtov ji je največji izziv izdelava osebnega finančnega načrta, saj le-ta obravnava vse možne vidike posameznikovih osebnih financ in kot tak predstavlja najbolj celovit načrt, kar si ga posameznik lahko zastavi.

Prizadeva si, da enkrat pridobljeno zaupanje za osebno finančno svetovanje preraste v trajno sodelovanje, kjer se visoka pričakovanja strank vselej znova upravičijo. Namesto kvantiteti daje prednost kvaliteti – za odgovor na telefonski klic ali elektronsko sporočilo si raje vzame minuto več, kot da bi sogovornika na hitro odpravila.