Ana in Mitja Vezovišek o tem, kaj knjiga prinaša bralcu, kakšno darilo prejme vsak bralec in kdaj imamo ljudje v resnici dovolj denarja za življenje …

Knjiga Adijo, finančni stres je svojevrsten izdelek, ne samo za slovenski, ampak tudi širši trg. Kaj se lahko zgodi, ko jo ljudje preberejo?

Dejstvo je, če ničesar ne spremenimo, bo naša denarnica vedno enako prazna (ali polna). Tudi vam na žalost ta knjiga ne bo prav nič pomagala, če VI ne boste spremenili svojih prepričanj, če si VI ne boste postavili svojih ciljev in če se VI ne boste podali po poti, ki jo predstavljava v knjigi. Po vsebini ima knjiga dva dela in dodatek. V prvem delu se bomo zakopali v mite oziroma prepričanja, ki nas ovirajo na poti do finančne svobode. Za mnoge je finančna svoboda kot končni cilj sicer nedosegljiva, saj pomeni, da lahko počnemo, kar želimo, pa imamo vseeno dovolj denarja za življenje, kakršno si želimo.

Finančna svoboda se sliši tako oddaljena, skoraj pravljična. Kaj pa vmesna, hitreje dosegljiva pot, je tudi opisana v knjigi?

Res je, večina nas »zmaga« že, če dosežemo finančno zrelost ali celo bolje, postanemo finančno neodvisni. Finančna zrelost, neodvisnost in svoboda so tri od šestih finančnih obdobij, ki jih bomo spoznali v drugem delu te knjige. Skratka, v prvem delu bomo napadli prepričanja, s katerimi smo odrasli in jih nekritično sprejemamo, kot da so resnica, ter jih obrnili v svoj prid. V drugem delu pa bomo spoznali vseh šest finančnih obdobij in ugotovili, da četudi v bližini ni dvigala, lahko zberemo dovolj moči, da prilezemo do vrha. Do tistega cilja, ki smo si ga zastavili. Odlično bi bilo, če bi si kot cilj zastavili finančno neodvisnost.

Omenjata tudi dodatek, kot del knjige ali …?

Vsi vemo, da se vsaka pot začne na začetku. Toda izhodišče je za vsakogar drugačno, saj smo nekateri del poti že prehodili, drugi pa boste hojo šele začeli. Koliko smo finančno stari in kdaj bomo dosegli finančno neodvisnost, zanima vse nas. Zato vsakega bralca, na koncu knjige čaka darilce. Z aplikacijo www.financnastarost.si boste lahko hitro in preprosto izračunali svojo finančno starost in izvedeli, kako daleč od finančne neodvisnosti ste in kaj morate storiti, da se začnete pomikati navzgor, proti svojim ciljem.

Od kod črpata ideje in predvsem konkretne usmeritve in nasvete, ki jih z bralci delita v knjigi?

Knjiga, ki je pred vami, združuje znanje, izkušnje in konkretne primere iz prakse, ki sva jih pridobila v skupaj šestintridesetih letih delovanja na področju osebnih financ – od tega devetnajst ženskih in osemnajst moških let.

Za konec pa še večno vprašanje: Kdaj pa res lahko rečemo, da imamo dovolj denarja?

Denarja ni nikoli dovolj. Ne glede na to, ali na mesec zaslužimo sedemsto, tisoč, tri tisoč (in tako naprej) evrov, nam konec meseca praviloma ne ostane nič. Kajti običajno velja, da več ko imamo, več tudi porabimo. Dokler se na našem računu nepričakovano ne znajde obsežnejši priliv, se namreč niti ne zavedamo, da potrebujemo nov pralni stroj ali športno opremo, potem pa se nam nenadoma zazdi, da je naš stari stroj zanič in da je oprema, ki jo imamo v omari, le še za v smeti. Redkim se uspe upreti tej skušnjavi, saj jih njihovi privzeti vzorci, prepričanja ali denarni zapisi, če želite, nezavedno potiskajo k nakupu. »Mirni« so šele, ko tega denarja nimajo več na dosegu roke. Prav ti vzorci, prepričanja in zapisi so tudi glavni krivci za to, da nekateri živimo brezskrbno, drugi pa se vsak dan soočajo s finančnim stresom in živijo v strahu, kako bodo preživeli mesec in plačali vse račune.

x