Čeprav je 250.000 evrov za marsikoga nepredstavljiva vsota denarja, pa se ta znesek lahko kaj hitro porabi, če porabe ne načrtujemo skrbno. Pri upokojitvi je tako glavnih vprašanj, kako dolgo bomo lahko živeli od svojih prihrankov. Upokojitev pri 65 letih namreč pomeni, da bomo morda morali živeti od svojih prihrankov 30 let ali več, saj naj bi po podatkih WHO (Svetovne zdravstvene organizacije) povprečna pričakovana življenjska doba za osebo staro 65 let znašala kar 92 let.

Kako dolgo bomo lahko v obdobju upokojitve črpali iz naložbene vreče v višini 250.000 evrov, je odvisno od našega letnega dohodka oz. želenega izplačila. Če si želimo vsako leto izplačati 25.000 evrov (kar pomeni dobrih 2.080 evrov dodatne mesečne pokojnine), bo našega četrt milijona evrov prihrankov trajalo 10 let (brez upoštevanja inflacije ali donosov na investicije).

Če pa želimo izplačati 10.000 evrov letno (kar pomeni dobrih 833 evrov dodatne mesečne pokojnine) bi naš prihranek lahko trajal 25 let. Če upoštevamo povprečno pričakovano življenjsko dobo, bomo denar izplačevali 27 let. To pomeni, da bo naša dodatna mesečna pokojnina znašala 771 evrov. Kot je v nadaljevanju prikazano, bo realna vrednost denarja proti koncu pokojninskega obdobja polovična!

Pomembno je upoštevati tudi inflacijo. Če upokojitev traja 30 let ali več, lahko inflacija močno vpliva na vrednost naših prihrankov. Povprečna pričakovana inflacija v obdobju 30 let je kar 109 % (če upoštevamo povprečno inflacijo 2,5 %)!

Investiranje je odličen način za ohranjanje in povečevanje vrednosti naših prihrankov. Prinaša pa tudi tveganje, zato je pomembno, da investiranje načrtujemo znotraj naše strategije, ki je prilagojena tveganju.

Če načrtujemo upokojitev pri 65 letih z 250.000 evrov prihrankov, je pomembno, da se posvetujemo s finančnim svetovalcem. Lahko nam pomaga načrtovati strategijo, ki nam bo omogočila, da bo naš denar trajal čim dlje in se bo oplemenitil.

Nekaj sva privarčevala, a se bojiva, da bo za pokojnino premalo …

“S partnerjem sva v svojih 50-ih s 30.000 evri na računu in 70.000 evri na varčevalnem računu. Imava povprečni plači in ne moreva več dolgo delati in strah me je, da se nisva bolje pripravila. Ali bova lahko živela preprosto življenje v pokoju?” je vprašanje, ki smo ga prejeli pred nedavnim.

Živeti preprosto življenje v pokoju terja od nas pravočasno in skrbno načrtovanje. Morda se nam na prvi pogled zdi 100.000 evrov veliko, a ko enkrat začnemo s črpanjem teh sredstev, kaj hitro ugotovimo, da ta znesek ne zagotavljajo dolgoročne brezskrbnosti.

Ko govorimo o preprostem življenju v pokoju, moramo najprej vedeti kakšno “preprosto” življenje si želimo. To je namreč zelo subjektivno in se lahko močno razlikuje od osebe do osebe. Ko razmišljamo o tem, kakšno življenje si želimo ob upokojitvi, moramo biti predvsem iskreni do svojih pričakovanj in želja, nato pa moramo izdelati podroben načrt, kako to doseči. Načrt bo potem pokazal ali lahko ohranimo svoj življenjski slog ali pa ga bomo morali nekoliko prilagoditi, saj nam bodo sicer prihranki prehitro pošli.

Bo naš par imel ”preprosto življenje”?

Na žalost je odgovor na vprašanje NE. Za enak standard morata imeti ob pričetku pokojnine privarčevanih vsaj 335.664 evrov. Seveda mora ta znesek biti mnogo višji zaradi prilagoditve letni inflaciji.

Če vzamemo njuno povprečno neto plačo, ki znaša cca. 1.418 evrov (podatek za Junij 2023), lahko pričakujeta cca. 900 evrov. Ker želita ohraniti isti življenjski standard, jima bo na mesečni ravni prihodek upadel za kar 1.036 evrov. Skupno jima bodo privarčevana sredstva pokrivala razliko za samo 8 let!

In kakšna je najboljša strategija za povečanje naših prihrankov? Investiranje.
Pri tem se je seveda treba zavedati tveganj, ki jih prinašajo investicije. Nikoli ne smemo investirati denarja, za katerega si ne moremo privoščiti izgube. V kolikor nimamo veliko prihrankov, je vsekakor pametno razmisliti o dodatnem delu v obdobju upokojitve. Čeprav se to morda ne sliši idealno, bi lahko dodaten vir dohodka pripomogel k večji finančni stabilnosti. Vendar iskreno vemo, da si nihče ne želi delati še dodatno v času pokoja.

V kolikor danes nismo tam, kjer si želimo biti, je ključnega pomena, da ne obupamo in se ne vdamo. Tudi če nismo optimalno pripravljeni, lahko še vedno živimo udobno v pokoju, še posebej, če skrbno načrtujemo in razmišljamo o svojih finančnih odločitvah.