Na vprašanje, koliko denarja potrebujemo za upokojitev, ni enostavnega odgovora. Odvisno je od mnogih dejavnikov, vključno z našim življenjskim slogom, zdravstvenim stanjem in pričakovano življenjsko dobo. Vendar pa lahko, ob upoštevanju statističnih podatkov o minimalnih in povprečnih življenjskih stroških v Sloveniji, določimo nekatere smernice.

Povprečni življenjski stroški na gospodinjstvo

Če upoštevamo minimalne stroške za življenje v Sloveniji, ki danes znašajo 669,83 evrov na mesec, bi za 30 let upokojitve potrebovali približno 241.138,80 evrov. Ta znesek ne upošteva inflacije, ki lahko znatno zmanjša kupno moč našega denarja skozi čas. Ob predpostavki povprečne letne inflacije 2,5 %, bi bilo treba skupno privarčevati približno 505.000 evrov, da bi zagotovili zadostna sredstva za kritje minimalnih življenjskih stroškov v obdobju 30 let.

Za povprečne življenjske stroške gospodinjstva, ki znašajo 1.630 evrov na mesec, bi za 30 let upokojitve potrebovali okoli 586.800 evrov. To je brez upoštevanja inflacije. Z upoštevanjem 2,5 % letne inflacije, bi potrebovali skoraj 1.230.000 evrov, da bi lahko 30 let živeli s povprečnimi stroški.

Ti izračuni so zgolj približni in ne upoštevajo možnih sprememb v našem življenjskem slogu ali nepredvidenih stroškov, kot so zdravstveni izdatki. Prav tako ne upoštevajo možnih donosov na naše naložbe ali potencialnih sprememb v inflaciji ali davčni zakonodaji. Kljub temu so ti izračuni koristen začetni vodnik za razumevanje, koliko bi lahko potrebovali za upokojitev, odvisno od našega načrtovanega življenjskega sloga.

Vsak posameznik bi se moral posvetovati z osebnim finančnim svetovalcem, da bi razvil osebni načrt za upokojitev, ki najbolje ustreza njegovim potrebam in ciljem.