Predčasna upokojitev je želja mnogih posameznikov, ki si želijo uživati v zasluženem oddihu že v zgodnjih letih. Kljub temu pa se postavlja pomembno vprašanje: Koliko denarja bi potrebovali, če bi se želeli upokojiti pri 55-ih letih in si zagotoviti minimalen ali povprečen življenjski standard?

1. Minimalni stroški življenja

Minimalni stroški življenja trenutno znašajo 669,83 evrov. Ob tem bi morala imeti oseba za 10 let izpada dohodka privarčevanih 102.892 evrov (prilagojeno z inflacijo). Državna pokojnina bo po 10-ih letih skoraj pokrivala minimalni strošek življenja.

2. Povprečna slovenska plača

Povprečna plača v Sloveniji znaša cca. 1418 evrov. Oseba bo morala za 10 let izpada dohodka imeti privarčevanih cca. 217.819 evrov (prilagojeno z inflacijo). Državna pokojnina bo po 10-ih letih znašala (če upoštevamo podatke za leto 2023) cca. 900 evrov. Razlika za ohranjanje življenjskega standarda v enkratnem znesku je 287.877 evrov. Kar pomeni, da bi oseba morala privarčevati skupno 505.597 evrov (prilagojeno z inflacijo), če bi se želela predčasno upokojiti pri 55-ih letih in živeti s prihodki povprečne slovenske plače do smrti.

Kot je razvidno iz zgornje analiz so zneski relativno visoki za povprečen slovenski standard. Vendar vse zgornje številke so dosegljive, če upoštevamo eno izmed glavnih načel investiranja. Čas je bolj pomemben kot denar. Potrebne zneske lahko tudi izračunamo in ugotovimo koliko moramo na mesečni ravni varčevati. V prvem scenariju mora 30 let stara oseba varčevati cca. 130 evrov na mesec, če upoštevamo 7 % nominalen donos. V drugem scenariju mora oseba varčevati 625 evrov na mesec pri isti 7 % donosnosti.

V spodnji sliki vidimo primer gibanja stanja sredstev pri mesečnem varčevanju v višini 650 evrov 25 let in izplačevanja sredstev v sorazmerni višini 35 let (ob upoštevanju, da je življenjska doba 90 let).

Ugotovitve nam jasno kažejo, da je za načrtovanje naše prihodnosti najbolj pomemben čas. Prej ko načrtujemo, prej dosežemo svoje cilje.