Kakšna je moja
finančna starost?


Vse se začne z izračunom ...

Preverite koliko ste finančno stari oziroma v katerem finančnem obdobju ste. Prej, ko boste naredili izračun, prej boste lahko rekli ADIJO, FINANČNI STRES.

Ste otrok, mladostnik, odrasel, zrel, starostnik ali finančni modrec?

Želim izračun

51%

OTROK & MLADOSTNIK

46%

ODRASEL

2%

ZREL

1%

STAROSTNIK & MODREC

Ana o knjigi

Ko so me leta 2012 pri nekem slovenskem mediju prosili, naj napišem članek (svoj prvi članek!) o tem, kako ravnati z denarjem, sem podvomila, ali to lahko naredim tako, da me bodo ljudje razumeli in da se jim bo vsebina zdela zanimiva. Na moje veliko presenečenje so bralci moje pisanje zelo dobro sprejeli, zato sem nadaljevala. Nastala je moja prva knjiga Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?, in potem druga, Anini finančni recepti za dobro finančno kondicijo. In vmes kakšnih štiristo krajših prispevkov … Zelo veliko vsebine, pa kljub temu še vedno premalo, da bi lahko z njo dosegla vse domove. Z leti, ko se nenehno izpopolnjujem in iščem nove in nove rešitve za ljudi, ki potrebujejo mojo pomoč, se je znanja in informacij nabralo še bistveno več, in čutim, da jih preprosto moram posredovati naprej. Ta knjiga je zame res posebna, a že danes vem, da ne bo zadnja.

Ana o knjigi
Mitja o knjigi

Mitja o knjigi

Moč pisnega izražanja sem spoznal v srednji šoli. V najstniških letih sem se namreč zavestno odločil, da bom »frajer«, kar je pomenilo, da ne smem imeti preveč dobrih ocen. V osnovni šoli sem bil odličnjak, a ker to ni ustrezalo moji predstavi frajerja, sem v srednji šoli popustil, pri čemer pa svojega potenciala – na srečo – nisem mogel čisto skriti pred profesorji. Ko je profesorica slovenščine neki moj esej ocenila s petico, sem prvič ugotovil, koliko je vredna na pisana beseda. In ko sem to vajo ponovil še pri zaključnem izpitu, sem vedel, da se v pisnem ustvarjanju skriva moč. Pozneje sem jo pridno izkoriščal pri pisanju člankov, novičnikov in jo dokončno sprostil pri svoji prvi samostojni knjigi Osebni finančni načrt. Danes mi največji izziv pomeni strokovnost preliti v preprosto, vsem razumljivo besedilo. In pri tem mi je prišlo prav, da sva z Ano tole knjigo napisala skupaj.

Ste že izračunali
koliko ste finančno stari?

Izračun je do danes izpolnilo že 1434 Slovencev. S kalkulatorjem, ki sva ga pripravila posebej za vas, boste lahko tudi vi hitro in preprosto izračunali svojo finančno starost. Izvedeli boste, kako daleč od finančne svobode ste in kaj morate storiti, da se začnete pomikati navzgor, proti svojim ciljem.

KALKULATOR

Drugi o knjigi

Knjiga ponuja popolnoma drugačen pogled na starost, saj “odpre” nov pojem – FINANČNA STAROST. Skozi vsebino je čutiti kilometrino, realne izkušnje avtorjev ter moč poljudnega besedila in lahkost peresa, kar še dodatno motivira bralca, da knjigo enostavno prebere v eni sapi.

Prebrala sem vse njune zapise, knjige in glede na to, da sem (po službeni dolžnosti) prisotna tudi na vsaki delavnici, sem bila prepričana, da zdaj pa res že vse vem. Knjigo sem prebrala v hipu, v njej pa izvedela toliko novega! Da lahko iz vsega, kar sta nam že predala, ustvariš še svojevrsten sistem, lahko uspe samo nekomu, kot sta Ana in Mitja.

Knjiga, ki jo bo razumel vsak in zelo kompleksno temo predstavi na preprost način. Namenjena je tistim, ki imajo občutek, da bi lahko imeli še več, ali pa danes s težavo pridejo skozi mesec. V knjigi so zelo praktični nasveti, kaj početi, da bodo to lahko dosegli. Zato se mi zdi ta knjiga tako posebna in si želim, da pride do čim več ljudi.

Knjiga visoke uporabne vrednosti združuje znanje, izkušnje in konkretne primere, ki sta jih avtorja pridobila v skoraj dveh desetletjih delovanja na področju osebnih financ. V razumljivem jeziku avtorja ovržeta 39 mitov, ki nam otežujejo pot do finančne zrelosti, pojasnita šest obdobij finančne starosti in nas usmerita na mirno pot skoznje.

Zdaj mi je jasno, kako enostavno je pravzaprav vzpostaviti nadzor nad mojim denarjem. Še posebej sem si zapomnila sistem 3VD, ja, ta mi je dal res misliti. Čeprav sem najprej mislila, da je zakomplicirano, pa sem z vsakim dnem bolj prepričana, da je to edini način ravnanja z denarjem, ki mi bo dolgoročno koristil.

Če bi to knjigo dobil v roke pri svojih 20-ih, mi danes pri 55-ih zagotovo ne bi bilo treba skrbeti za pokojnino. Bi jo že občutil v denarnici. Tako pa bom poskušal iz tega potegniti največ, kar je mogoče, da vsaj malo izboljšam svoj položaj. Čudežev ne pričakujem, a ker so prvi napotki iz knjige že prinesli rezultate, bom nadaljeval.

Priznam, ni mi bilo lahko se pogledati v tole finančno ogledalo. A zdaj vsaj končno vem, kaj moram narediti, da finančno odrastem. Sicer mi do tja manjka še kar nekaj korakov, a na srečo sem trmasta, predvsem pa si želim urediti svoje finance in bom na tej poti vztrajala. Super knjiga, ki jo bom z veseljem večkrat vzela v roke!

Knjiga, ki res ni samo knjiga. Je nekaj novega, drugačnega. Čutim pravo olajšanje, saj natančno vem, kaj moram narediti, da bom finančno mirna. To pa je nekaj, kar si po mojem želi prav vsakdo od nas. Končno tudi v slovenskem jeziku kakovostno in priročno gradivo, ki sta ga napisala Slovenca, ki razumeta, kako je dejansko pri nas.

Spoštovana bodoča starša! Čestitke v naprej ob "detetu", naj raste in se razvija, atu in mami v ponos, da Slovenec ne bo finančno bos. ;-) Kopijo "naraščaja" sem naročil in plačal, ko opravim sistematski pregled "novorojenčka", potrdim, če je vse v redu z njim in če bo kaj iz njega.

Nataša Kozlevčar

osebna finančna svetovalka

Mateja A. Kegel

marketing specialistka

Urška Kaloper

urednica knjige (Mladinska knjiga)

Tatjana Cestnik

vodja založniškega programa Mladinske knjige

Barbara Gornik

Celje

Robert Gumilar

Pristava

Karmen Lipovec

Trebnje

Majda Lešnik

Ljubljana

Jure Bićanić

dr.med., spec. spl. med.

Skozi objektiv

Ana in Mitja o tem, kaj razkriva knjiga

Ana in Mitja v knjigi razkrijeta 39 mitov o denarju, prav tako pa nas popeljeta skozi obdobja finančne starosti na preprost in razumljiv način...

Urednica o tem, komu je knjiga namenjena

Knjiga, ki jo bo razumel vsak in bo zelo kompleksno temo predstavila na preprost način. Namenjena je tistim, ki imajo občutek, da bi lahko imeli...

Kako do zadosti denarja za brezskrbno življenje?

Kako do zadosti denarja za brezskrbno življenje?

Ana in Mitja Vezovišek o tem, kaj knjiga prinaša bralcu, kakšno darilo prejme vsak bralec in kdaj imamo ljudje v resnici dovolj denarja za življenje...

x