5 let po odločitvi …

Ljubljana, julij, 2014 – 2019

 

Slabo sem spal, saj sem slutil, da se ne bo dobro končalo. Ko sem se zbudil in pogledal na telefon, ni bilo nobenega sporočila. Napisal sem sms: “Kako si se odločil?”
Obsedel sem in čakal … Čeprav je trajalo le 2 minuti, da sem prejel sms odgovor, se mi je zdelo, da sekunde tečejo počasi, počasneje kot minute, minute so bile kot ure. “Počakaj, odpovej sestanek. Gremo naprej,” se je pojavilo na mojem ekranu.
V tistem trenutku sem vedel, da res moram naprej, a brez njega. To je pomenilo brez podjetja in ekipe, ki sem jo gradil zadnjih 8 let. Brez 8 let mojega življenja …Vsi vedo, da pomembnih poslovnih odločitev ni dobro sprejemati na hitro, brez izdelanega načrta. A včasih druge možnosti ni! In tudi zame je leta 2014 ni bilo. Ko sem se tisto jutro (1. julija 2014) odločil slediti lastni viziji in združiti moči z mojo boljšo polovico tudi v poslovnem okolju, je bila to edina možnost.
Z Ano in partnerji smo začeli graditi najbolj prepoznavno svetovalno hišo v Sloveniji, ki smo ji nadeli enostavno ime Vezovišek & Partnerji.
“Vse je v glavi in vse se zgodi z namenom. Morda v tistem trenutku ne vemo zakaj, a če na vsak dogodek gledamo pozitivno, potem bomo čez čas spoznali, da je to, kar se nam je zgodilo, pravzaprav dobro!”

 

En dan za najem in opremljanje poslovnih prostorov

Najprej smo morali najeti poslovne prostore, kupiti pohištvo, računalnike, telefone, priklopiti internet ipd. Še danes ne vem kako, a vse to nam je uspelo že prvi dan! Res je, da sva aktivirala celo družino, saj je pohištvo pomagala sestavljati najina takrat komaj 2 in pol leti stara hčerka. 🙂

Časa res nismo imeli veliko, saj je nas 5 prvotnih članov ekipe Vezovišek & Partnerji moralo preživeti. No, z Ano sva že imela osebno rezervo, t.i. likvidnostni portfelj, ki nama je omogočal neobremenjeno delo naslednjih 12 mesecev, Urban verjetno tudi, a Dragana in še ena asistentka takrat nista bili dolgo z nami. Kljub pozitivnem duhu smo vedeli, da moramo hitro začeti pridobivati stranke in podpisati pogodbe z dobavitelji finančnih produktov.

 

Število tednov dopusta, kot indikator uspeha

Z Ano sva se odločila, da uspešnosti podjetja ne bova merila po dobičku, temveč po zadovoljstvu naših strank, sodelavcev in partnerjev. Ker nama veliko pomeni predvsem čas, ki ga preživimo skupaj in rada potujeva, sva si kot glavni KPI (key performance indicator) postavila število tednov, ko ne bova v pisarni, temveč bomo lahko potovali. Sanjsko število je bilo 10. To ni pomenilo, da želiva 10 tednov popolnega odklopa, temveč, da nama vsaj 10 tednov na leto ni treba biti v pisarni in lahko vse opraviva na daljavo z eno uro dela na dan.

Skupaj smo si zastavili še eno merilo, številko. Ta je bila 7, kar je pomenilo 7 sodelavcev v ekipi Vezovišek & Partnerji. 7 takšnih, ki bodo z nami delali s srcem in vedno postavili srce pred denar. Načrt, da nas bo samo 7 je izhajal iz tega, da je 7 sodelavcev takšno število, ki ne zahteva procesov, vodenja, pogodb ipd. ter da se lahko 7 ljudi vedno vse na hitro zmeni. In res nas je bilo že čez nekaj mesecev 7, najina predvidevanja pa so se uresničila, saj smo se imeli krasno. Med nami ni bilo trenj, stranke so bile zelo zadovoljne z nami in zdelo se je, da bo trajalo …

 

Mladi in denar, Play smart, Vem, da ne vem

A moja nemirna glava ne more predolgo stati na mestu, saj vedno išče nove izzive … Tako sem poleg svetovalne funkcije, kot avtor sodeloval pri vseh programih finančnega opismenjevanja v Sloveniji, in sicer “Mladi in denar“, ki je namenjen finančnem opismenjevanju mladih v osnovnih in srednjih šolah, “Play smart“, ki je bil namenjen profesionalnim športnikom in “Vem, da ne vem“, ki je poskrbel za dvig finančne pismenosti odraslih.
Danes je štafetno palico na področju izobraževanj prevzela Ana, ki kot coach oziroma učitelj, inštruktor, predavatelj in pisatelj pomaga strankam na poti do finančne varnosti. Sam pa sem se navdušil nad fintech zagonskimi podjetji in enega izmed takšnih tudi ustanovil.

 

Danes nas je dvakrat več

Dejstvo je, da je bilo dve leti po našem začetku strank vsak dan več in 7 nas je bilo kmalu premalo, da bi enako kvalitetno skrbeli za vse stranke, kot smo to počeli na začetku. Tako smo se odločili, da medse sprejmemo dodatne moči (Miha) in partnerja (Nataša). Nataša je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in idejami, ki jih je vnesla v ekipo, takoj postala partner, Miha je prišel skoraj sočasno z njo … Kasneje sta se pridružila še Mojca in Matjaž, kar je, skupaj z nekaj menjavami v podpori, pomenilo 14 ljudi. Dvakrat več, kot je bil prvotni plan, kljub temu, da tega nismo načrtovali.

Danes ponosno povemo, da smo v petih letih pridobili zaupanje 1.629 strank. A stranke niso edine, ki nam zaupajo. Zaupajo nam tudi dobavitelji, ki razumejo, da so za naše stranke primerni le najboljši od najboljših produktov. Tudi mediji nam zaupajo, saj ne mine teden dni, da ne bi bil kdo izmed naše ekipe prisoten v medijih. In nenazadnje nam zaupajo tudi bonitetne hiše, saj nas je Bisnode nagradil z zlato boniteto odličnosti. To pomeni, da predstavljamo najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt za sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji: tako z dobavitelji, kot tudi s strankami.

 

In zdaj? Nova vizija in iste vrednote.

Ob praznovanju 5. obletnice, ki smo jo vsi člani ekipe (razen sodelavke, ki je pravkar rodila prvega dojenčka v naši zgodovini) strastno, a odgovorno proslavili v čudovitem okolju Kozjanskih gričev, smo potrdili vizijo za naslednje obdobje.

V videu smo vam pripravili nekaj utrinkov, ki so zaznamovali naših 5 let in razkrili, kako smo jih proslavili.

 

Zdaj se vlaka namreč ne da ustaviti, tako, da še letos pričakujemo 15 in 16 sodelavca. Naša vizija pa je usmerjena v stranke in rast njihovega števila, saj vsi vemo, da je število sodelavcev le posledica.

“Podjetje Vezovišek & Partnerji je konec leta 2022
vodilni ponudnik finančnih nasvetov za vsakogar in zagotavlja
finančno varnost 4.791 naročnikom storitve MojSkrbnik v Sloveniji.”

Vizija je kot zaustavljena slika prihodnosti in ker pri nas velja, da prehitite svojo prihodnost s tem, ko nam zaupate skrb za svoje finance, je prav, da jo spremljajo tudi vrednote. Pri ustvarjanju novega, varnejšega finančnega sveta nas vodijo in motivirajo:

– strast, ki je vir soobčutja med ljudmi;
Vsakdo med nami lahko le s strastno skrbjo zase poskrbi tudi za soljudi.
S pravo pomočjo, ki korak za korakom vodi posameznika skozi spoznavanje
finančnega sveta, širimo polje priložnosti za vse ljudi.

– znanje, ki je temelj pravičnosti;
Dolgoročno vzdržnost sveta lahko zagotovi večja stopnja pravičnosti med ljudmi, do te pa lahko privede le lažji dostop do znanja in njegova uporaba v dobro ljudi.

– odgovornost ne le do svojih bližnjih temveč do skupnosti;
Znanje in moč, ki smo ju pridobivali več kot dve desetletji, s ponosom delimo in podpremo ne le svojih bližnjih temveč tudi skupnost, ki nas je podprla in pomagala, da rastemo in iz dneva v dan postajamo še boljši.

STRASTNO. STROKOVNO. ODGOVORNO. 

Hvala za zaupanje v preteklih 5 letih vsem strankam, sodelavcem in poslovnim partnerjem.

 
Mitja Vezovišek