Kako podjetnik pride do stanovanjskega kredita

Biti podjetnik je danes vse prej kot lahko. Ne le, da se srečujemo s številnimi izzivi, na naši podjetniški poti nas običajno čakajo številne odgovorne odločitve, tako glede samega posla, pa vse do ljudi, ki so odvisni od nas. A v prvi vrsti bi morali biti odgovorni do sebe in posledično tudi svojih financ – osebnih in poslovnih.

Med našimi strankami so številni podjetniki, ki so imeli na začetku različne izzive, eden večjih je gotovo kako ločiti osebne in poslovne finance. Ne, to res ni lahko, ampak z nekaj discipline in želje po urejenih financah se da. A o tem kdaj drugič. Naj vam tokrat predstavimo zgodbo, ki jo je Ana Vezovišek prejela pred časom. Takole ji je pisala stranka:

“Partner ima že šest let podjetje, v katerem sem zaposlena tudi sama. Podjetje je uspešno in vsak mesec nama ostane okoli 4.000 evrov, ko poplačava vse stroške podjetja in prispevkov. Razmišljava o nakupu parcele in kasneje gradnji hiše v skupni vrednosti okoli 200.000 evrov. Imava že kredit (še okoli 50.000 evrov), ki sva ga pred leti najela za nakup stanovanja, v katerem trenutno bivamo. Do danes nama je uspelo privarčevati 20.000 evrov. Zanima naju, kako se lotiti tega projekta, kakšen kredit najeti, glede na to, da enega že imava.”

Skupno podjetje – večje tveganje

Dejstvo, da imata partnerja skupno podjetje, ju zagotovo postavlja pred večje tveganje, kot bi bila, če bi bil eden od njiju zaposlen drugje, pravi Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun. “Kar zadeva obstoječi kredit, imamo žal premalo podatkov, da bi lahko komentirala, ali je ugoden in ga pustita takšnega kot je ali pa se pozanimata za izboljšanje pogojev. Sicer pa je zdaj najprej na vrsti nakup na parcele, sledi pridobitev vseh potrebnih dovoljenj in nato pridobitev financiranja za gradnjo. Treba je opozoriti na finančni okvir in na to, da si bosta zagotovila dovolj sredstev, da hišo dokončata. V praksi se pogosto izkaže, da ljudje investicijo podcenijo za 20 do 30 odstotkov.”

bigstock--160973180
Ob tem jima svetuje, da privarčevana sredstva usmerita v varnostno rezervo, saj bi v primeru, da bi vse usmerila v investicijo, lahko ostala brez rezerve, kar predstavlja veliko nevarnost. “V takšnem primeru je potreben samo majhen finančni šok in se finančna situacija zelo zamaje. Začeti je torej treba postopno. Najmanj 20 odstotkov vrednosti projekta bi morala zagotoviti sama. Če znaša investicija 200 tisoč evrov, to pomeni 40 tisoč evrov, poleg varnostne rezerve. Glede na višino prihodkov menim, da lahko ta znesek privarčujeta zelo hitro. Treba je le imeti cilj in mu slediti,” dodaja specialistka za financiranje in osebni proračun.

Seveda pa ob tem ne smeta pozabiti niti na obstoječi kredit, ki bo najbrž poplačan s prodajo stanovanja, kjer pa lahko verjetno pričakujeta, da bosta zaslužila. “Kakšna bo razlika med kupnino in odplačilom kredita, lahko izračunata sama na osnovi podatka o stanju kredita in tržne cene nepremičnin na njihovem območju. Že to jima bo zagotovilo del sredstev za investicijo,” še dodaja Ana Vezovišek.

Biti podjetnik, imeti družinsko podjetje od katerega sta odvisna oba partnerja, cela družina in najbrž tudi zaposleni, je izziv, a po drugi strani lahko prinaša tudi določeno svobodo. Če le znamo pravilno ravnati z osebnimi in poslovnimi financami.