Kako prodati netržne vrednostne papirje

Ano in Mitjo je v oddajo Svetovalnica poklical tudi poslušalec Dušan iz Črnuč, ki pravi, da je dvignil registrski račun, ga nesel v svojo varčevalnico, kjer pa so mu povedali, da njegov »papir ni nič vreden«, da ga lahko vrže stran. Dušan ni obupal, ampak je šel na konkurenčno podjetje, kjer je čez eno uro podpisal pogodbo in dobil 900 evrov, kot je povedal.

V svetovalnici na Radiu Ognjišče Ana in Mitja Vezovišek vsak mesec odgovarjata na vprašanja poslušalcev, ki imajo zelo različne izkušnje z osebnimi financami. Zadnji svetovalnici lahko prisluhnete TUKAJ.

Posamezen posrednik lahko odkupuje, ali pa tudi ne

Kot je v Dušanovem primeru ugotovil Mitja Vezovišek, je šel poslušalec z izpiskom delnic na registrskem računu od enega brokerja k drugemu. »Najbrž je šlo za netržne vrednostne papirje, gre namreč lahko za papirje, ki kotirajo na borzi ali ne kotirajo na borzi. Običajno je tako, da za papirje, ki ne kotirajo na borzi, imajo različni brokerji različne ponudbe,« pravi Mitja Vezovišek.

Gre namreč za to, da delnice, ki kotirajo na borzi, kot so delnice Krke, Petrola, Telekoma in podobno, lahko kadarkoli prodate, ker obstaja povpraševanje in ponudba. »Če pa delnice ne kotirajo na borzi, kot so delnice NLB, potem vam posamezen posrednik to lahko odkupuje ali ne odkupuje. Odločitev je njihova. Netržnih vrednostnih papirjev je veliko in zato se zgodi, da vam jih en ni odkupil, drugi pa je.«

To pa pomeni, da je dobro preveriti kakšno je povpraševanje. »Podobno kot pri bankah in zavarovalnicah je vedno dobro preveriti  ponudbo več ponudnikov. Najlažje pa to storite, če greste do neodvisnega osebnega finančnega svetovalca, ki vam bo preveril kakšna je situacija na trgu,« še oddaja upravljavec osebnega premoženja.

Če imate tudi vi kakšno vprašanje, vezano na osebne finance, nam lahko pišete na ekipa@vezovisek.si in z veseljem vam bomo pomagali.