Kako v 2015 povečati razpoložljiv dohodek za 7% brez da bi šefa sploh vprašali za povišico?

Če ste že naveličani neskončnih pogovorov s šefom o tem zakaj vam ne more zvišati plače ali pa vas enostavno omejuje dogovor vlade s sindikati, ne obupajte. Zbrali smo nekaj idej in nasvetov kako lahko sami povišate vaš razpoložljiv mesečni dohodek.

Zamenjaj in prihrani!

Zveza potrošnikov Slovenije je v letu 2014 organizirala odmevno akcijo z direktnim učinkom – znižanjem stroškov elektrike in plina, kar ima za posledico višji razpoložljiv dohodek posameznika oziroma družine. V letu 2015 lahko vzamete stvari v svoje roke in preverite možnosti za znižanje stroškov bivanja. Poleg računa za elektriko in plin lahko zmanjšate tudi račun za telefon, internet in televizijo, saj je konkurenca med ponudniki vse ostrejša, cene pa vse nižje. Če ponudnika katerekoli izmed zgoraj naštetih storitev storitve niste zamenjali že več kot leto dni je verjetnost, da lahko z menjavo prihranite kar 87%. Vse kar potrebujete je pol ure časa in google.

Pobrskajte po podstrešju in v omarah ter prodajte kar ne potrebujete

Raziskava iz Velike Britanije je razkrila, da ima povprečna družina v lasti kar 186 stvari, ki jih ne uporablja pa imajo vrednost. Če ste kupili novo televizijo, športno opremo ali pa ste za darilo dobili kakšno igračo ali kos obleke, potem na vaših tleh leži denar, ki ga morate le pobrati. O tem smo govorili tudi na lanskoletni Finančni šoli v sklopu projekta Vem, da ne vem.

Internet vam nudi vrsto priložnosti, da odvečne stvari prodate hitro in brez stroškov. Če še ne poznate spletne strani bolha.com potem je čas, da se registrirate in začnete prodajati. Pri tem upoštevajte pravilo, da je vsekakor čas za prodajo, če stvari niste uporabili v zadnjem letu. Tudi če se vam zdi, da jo boste še potrebovali … Star pregovor pravi, da česar se ne dotaknete leto dni, to lahko enostavno pogrešate. Vsi pa pravijo, da česar ne morete prodati je najbolje da donirate!

Kaj pa vaš izgubljen zaklad?

Večina družin ima izgubljen zaklad. Težava je, ker se tega ne zavedajo. S tem mislimo na več stvari, med katerimi izstopajo:

– denar na vašem bančnem računu
Zaklad se skriva v izgubljeni priložnosti za donose … Če ste imeli v zadnjih 5-ih letih denar na bančnem računu ste skupaj prejeli morda 5% obresti. Če bi ga investirali v globalno razpršen delniški sklad bi realizirali 60% donos, kar je kar 12x več! Če to počnete že 10 let, bi, kljub veliki krizi na trgu v letu 2008, v globalno razpršenem delniškem skladu realizirali 80% donos, medtem ko bi na banki še vedno imeli le 10% obresti. Če ne verjamete poglejte primer enega izmed najstarejših (in sploh ne najboljših) skladov TUKAJ.

– hobi, s katerim ne služite
Če dobro igrate tenis ali obvladate matematiko, pečete okusne piškote ali radi nabirate gobe, lahko s tem tudi zaslužite. Ljudje čedalje raje kupujejo od znancev, še posebej doma pridelano, lokalno hrano. In vsakdo raje za trenerja najame prijaznega fanta z vasi, kot pa plačuje drage učne ure neznancem. Le razširite novico o tem, da ste pripravljeni za nekaj evrov prenesti svoje znanje ali prodati domače izdelke drugim in opazujte, kaj se bo zgodilo.

– stroški, ki jih plačujete, brez da bi jih videli
Lansko leto smo na Finančni šoli razkrili, da Povprečen Slovenec letno izgubi 1208 evrov zaradi stroškov slabih finančnih odločitev. Z enakimi prihodki in pametnejšimi odločitvami glede financiranja svojih izdatkov bi lahko večino tega denarja privarčevali.

Dobra novica: 7% zlahka dosežete, kaj pa 9%?

Zdaj veste, da lahko tudi vi povečate razpoložljiv dohodek za 7%. Sledite zgoraj navedenim korakom in vztrajajte. V vsakem primeru preusmerite denar, ki ga po nepotrebnem plačujete bankam, zavarovalnicam in ostalim, v vaš žep.