Koliko Slovenci porabimo za poletno dopustovanje?

Počitnice in zaslužen oddih so tik pred vrati! Končno brez skrbi, brez vsakodnevnih obveznosti. Pa bo res tako? Smo dovolj zgodaj pomislili na naše počitnice in se tudi finančno pripravili nanje? In ali so podražitve kakorkoli vplivale na naše odločitve, kje bomo dopustovali?

Več kot polovica Slovencev najraje dopustuje na plaži, drugo mesto pa si delita preživljanje časa z družino in raziskovanje naravnih znamenitosti. Skoraj polovica Slovencev (49,4 odstotka) si je v zadnjih dvanajstih mesecih privoščila dopust. Njihov dopust je trajal pet ali več dni. In naše najbolj priljubljene lokacije za dopustovanje so …

Top lokacije za dopustovanje Slovencev

Najbolj priljubljena destinacija Slovencev je brez dvoma Hrvaška. Slovenci tradicionalno radi počitnikujemo na Hrvaškem, to je počitniška destinacija, ki smo jo vzeli za svojo, predvsem poleti. Z uvedbo evra in proste meje je Hrvaška postala še privlačnejša, po drugi strani pa razburjajo približno 20-odstotne podražitve. A kljub temu slovenske turistične agencije ocenjujejo, da Hrvaška ostaja najbolj priljubljena počitniška destinacija. Slovenci najraje obiščemo Dalmacijo in njene otoke. Že vrsto let je priljubljena tudi Grčija, s svojimi čudovitimi plažami, kristalno čistim morjem, gostoljubnostjo in božansko kulinariko prepriča še tako zahtevne goste. Veliko Slovencev bo letos obiskalo tudi Turčijo, Španijo, Italijo, Egipt in pa Črno goro. Vse več zanimanja med Slovenci pa vzbujajo počitnice na tropskih otokih kot so Maldivi, Bali in Tajska.

Koliko zapravimo?

Raziskave pri nas kažejo, da največ (55 odstotkov) vprašanih za dopustovanje porabi med 250 in 1000 evri letno na osebo. 12 odstotkov zapravi med 1000 in 1750 evri, desetina pa več kot 1750. Med temi je tudi odstotek takih, ki za dopust na letni ravni porabi več kot 2500 evrov, torej približno dve povprečni slovenski plači. Po podatkih raziskave iz zadnjega leta je povprečen znesek, ki ga posamezniki zapravijo za počitnice, okoli 1000 evrov na osebo.

Naredili smo tudi anketo med vami, kjer smo spraševali, koliko boste letos namenili za počitnice, rezultati pa so bili sledeči: 37 % vas bo za počitnice namenilo manj kot 500 evrov na osebo, prav tako 37 % vas bo za počitnice namenilo od 500 do 1000 evrov na osebo, 9 % bo za počitnice zapravilo več kot 1000 evrov na osebo, več kot 2500 evrov na osebo pa bo za počitnice namenilo 17 % vprašanih. 

Cene in podražitve

V zadnjem času so se počitnice na Hrvaškem opazno podražile. Razlog za to so predvsem višji stroški namestitev, hrane, pijače in turističnih storitev. Podražitve se gibljejo med 10 in 20 odstotki v primerjavi z lanskim letom, kar je lahko vplivalo na izbiro drugih destinacij za nekatere popotnike. Tudi cene v Evropi so poskočile – za turistične aranžmaje je treba v povprečju odšteti med 10 in 15 odstotkov več, ponekod so cene še višje.

A kljub temu je na hrvaški obali zasedena že večina turističnih namestitev. Štiričlanska družina bo morala za najem apartmaja konec julija odšteti od 100 evrov na dan, kar pomeni, da nas 10-dnevna nastanitev stane 1.000 evrov, še precej več bi odšteli za počitnice v hotelu. 10-dnevno bivanje v hotelu bi zneslo vsaj 2.300 evrov. Luksuzni hotel le nekaj korakov od plaže bi vas medtem stal več kot 8.500 evrov. Če vas recimo mikajo počitnice v Splitu, boste za družinski apartma potrebovali vsaj tisoč evrov. Če boste k temu prišteli nekaj sto evrov več, boste lažje našli nastanitev, ki je bližje splitski rivieri. Medtem so cene za hotele vrtoglavo visoke – najcenejši hotel, ki ima sicer 4 zvezdice, bi družino stal skoraj 4.900 evrov, medtem ko je kar nekaj opcij, kjer se cene gibajo med 5.000 in 10.000 evrov.

Tudi kampi so povišali cene -če je bila prej povprečna cena za tričlansko družino na osnovni parceli med 50 in 55 evri na noč, bo ta cena v glavnini sezone med 60 in 70 evri na noč. Če govorimo o najboljših kampih, torej tistih s štirimi ali petimi zvezdicami, s parcelo čisto ob morju, pa bo tričlanska družina plačala najmanj 80 evrov na noč.

Znatno povišanje beležijo tudi imetniki pavšalov. V nekem kampu na Hrvaškem je lansko leto za pavšal, ki vključuje štiri osebe, družina odštela 4.800 evrov. Letos jih bo pavšal stal kar 660 evrov več.

Na kaj morate biti pozorni pri odhodu na počitnice?

 • Preverite veljavnost kartic, PIN-kode in razpoložljive limite.
 • Preverite morebitne blokade kartic, ki veljajo za določene države.
 • Ne nosite vseh plačilnih sredstev na enem mestu. Če je mogoče, jih spravite v sef v hotelu, kampu. Nikoli jih ne puščajte v avtomobilu, ne nosite jih v zunanjih žepih nahrbtnikov in torb, temveč uporabite torbico ali pas, ki ju skrijete pod obleko.
 • Kartico prekličite takoj, ko vam jo ukradejo ali jo izgubite.
 • Pri sebi imejte fotokopije osebnih dokumentov. Če vam jih ukradejo, ali jih izgubite, boste tako lažje prišli domov.
 • Provizija za dvig v evrskem območju v povprečju znaša 50 centov, zunaj območja pa je občutno višja. Premislite, kje, v kakšni višini in kako pogosto boste opravili dvig, da bo strošek provizij najnižji.
 • Gotovine nikoli ne dvigujte s kreditnimi karticami. Nadomestila so namreč zelo visoka, tudi deset evrov in več za višje zneske.
 • V tujini se izognite močno razširjenim bankomatom Euronet (in podobno), ki (“tujim”) karticam zaračunavajo dodatna nadomestila, na kar morate biti opozorjeni med postopkom in ga lahko prekinete.
 • V državi zunaj evro območja pri dvigih na bankomatih in plačilih s karticami na POS-avtomatih praviloma izberite možnost “lokalna valuta” oziroma “brez konverzije”. To pomeni, da bo uporabljen tečaj vaše banke in ne lastnika bankomata ali banke trgovca, kar je praviloma za vas ugodneje.

Potujete sami ali z agencijo?

Če potujete s turistično agencijo, preverite tudi naslednje stroške:

 • obvezna doplačila (takse, napitnine za vodiče, voznike ipd.),
 • prehrano (ali ponudba vključuje le zajtrk ali tudi polpenzion, prištejte dnevne zneske za hrano in pijačo v restavracijah),
 • stroške doplačil za dodatne izlete.

Če potujete v lastni režiji, preverite stroške:

 • prevoza (vključno z gorivom, cestninami, trajekti),
 • nastanitve in morebitna doplačila za čiščenje, živali, prehrano,
 • najema vozila, motorja, čolna (preverite, kakšen limit morate imeti na kartici z odloženim plačilom, saj za najem avtomobila običajno potrebujete precej visok znesek),
 • turistične takse.

K zgornjim stroškom prištejte še:

 • stroške zavarovanja v tujini,
 • spominke,
 • vstopnine,
 • rezervo za nujne primere.

Sicer pa je najbolj pomembno, da zaslužen dopust res maksimalno izkoristite za čas z vašimi bližnjimi in pa za to, da se napolnite z novo energijo.