Konec sveta? Odvisno kakšen tip vlagatelja ste.

Koronavirus se nezadržno širi, vlade sprejemajo rigorozne ukrepe, svet se ustavlja. Je to začetek konca, bo vse propadlo? Zdi se že tako, ko svetovna zdravstvena organizacija razglasi pandemijo, dogodki in največja športna tekmovanja odpadajo eden za drugim, podjetja, šole in vrtci zapirajo vrata, večina pa nas mora ostati doma.

Kaj se bo torej zgodilo? In kaj to pomeni za naše naložbe?

Naj povem zelo jasno – tega nihče ne ve! Nekateri pravijo, da bo zbolelo kar 60 % celotne populacije, nekaj odstotkov žal tako močno, da bodo umrli. Drugi pravijo, da koronavirus ni veliko drugačen, kot gripa in da bo vse skupaj minilo v nekaj mesecih. In seveda obstaja nešteto »facebook« strokovnjakov, ki širijo vsak svojo teorijo zarote.

Z naložbami pa je tako, kot v običajnem življenju. Ko nas zajame panika, sprejemamo neracionalne odločitve. To se lepo vidi tudi na kapitalskih trgih v zadnjih dneh, ko masa prodaja vse tvegane naložbe. Ne le delnice, tudi plemenite kovine padajo, poseben pospešek navzdol pa so dobile kriptovalute. Podobno, le obratno je v času, ko postanemo pohlepni.

Kaj storiti z naložbami?

Če ste prepričani, da se bodo razmere še močno poslabšale in lahko napoveste trenutek, ko se bodo obrnile na bolje, potem bi morali prodati tvegane naložbe že včeraj. In se vrniti na trg tik preden se bodo stvari obrnile navzgor.

Sam sem aktiven vlagatelj na kapitalskih trgih že skoraj 20 let pa tega žal še nikoli nisem doživel. Da bi nekdo načrtno prodal pred takšnim zlomom in uspel vstopiti nazaj tik preden se stvari obrnejo – to se ne dogaja. Slišim in berem, da se to ni zgodilo niti mojim kolegom, izkušenim svetovalcem in investitorjem, med katere zagotovo sodi tudi najbolj znan med njimi – Warren Buffet.

Če torej ne moremo z gotovostjo napovedati kaj se bo zgodilo, potem imamo štiri možnosti. Obstajajo štirje tipi vlagateljev, katerih prava narava se izkaže šele v takšnih situacijah (ko vse raste si namreč domišljamo, da lahko prenesemo tudi takšne šoke):

  • PRESTRAŠENI, ki bodo v času najhujših kriz prodali tvegane naložbe in se ne bodo vrnili na trge
  • OTOPELI, ki ne bodo storili ničesar, saj sami nimajo znanja, poguma, njihovi svetovalci pa kar naenkrat niso več dosegljivi
  • POUČENI, ki bodo izvedli rebalans z delno prodajo naložb, ki so manj izgubile in nakupom naložb, ki so najbolj padle
  • ZMAGOVALCI, ki bodo poleg rebalansa še investirali prosta sredstva v naložbeni portfelj

Kaj delamo (bi morali delati) pravi svetovalci?

Najprej moramo prepričati sebe. To najlažje storimo tako, da izključimo medijski hrup, ki nas vse hromi in se ozremo nazaj v zgodovino. Ta nas uči, da je svet doživel že hujše krize, a da smo iz njih vedno izšli močnejši.

Če se ozremo le na graf indeksa 500 največjih ameriških podjetij lahko opazimo, da so krize čedalje bolj intenzivne (izjemno hiter upad, ki onemogoča razmislek in reakcijo), prav tako pa tudi odboji navzgor, ki se zgodijo še preden o tem masovno poročajo mediji. Po strmem padcu v zadnjih dneh smo padli nazaj tja, kjer smo bili tik pred koncem leta 2018, a je to še vedno bistveno, bistveno višje, kot smo bili 10, 20 ali celo 30 let nazaj. In takrat se moramo spomniti, da je investiranje tek na dolge proge.

Indeks S&P 500 zadnjih 30 let; vir: tradingview.com

Če svetovalci razumemo, da je investiranje tek na dolge proge, moramo razumeti tudi, da večina naših strank temu prikimava, a dejansko razmišlja drugače. V času, ko se novice iz enega konca sveta na drugega širijo kot požar radi verjamejo, da so 3 leta dolgo obdobje, 5 let zelo dolgo in 10 let večnost. Naša vloga pri tem je, da jim pomagamo razumeti in sprejeti dejstvo, da bodo v obdobju 10-ih let doživeli tako strme vzpone, kot tudi strme padce vrednosti njihovih portfeljev.

Kako naprej?

Verjetnost, da bomo videli konec sveta, kot ga poznamo, je … blizu nič. Ne bomo umrli vsi, ne bomo nehali živeti. Prišlo bo do okrevanja, vprašanje je le kdaj. Takrat bomo želeli nadoknaditi zamujeno, povpraševanje se bo vrnilo, podjetja bodo spet delala s polno paro in tvegane naložbe bodo poletele nazaj navzgor.

Zdaj je čas, da pogledate v svoj investicijski načrt. Če ste (smo) ga izdelali, ste pripravljeni. Del premoženja imate v likvidnostni vreči, kar pomeni, da imate rezervo vsaj za 3, raje 6 ali 12 mesecev in bi preživeli, četudi ne bi dobili niti evra več. Morda je v njej več denarja, kot ga potrebujete za rezervo in financiranje kratkoročnih ciljev. Ta sredstva, ki presegajo priporočeno rezervo in jih ne potrebujete za npr. nakup avta čez 2 leti, investirajte zdaj! Prenesite jih v naložbeno vrečo in dokupite naložbe, ki so najbolj padle. S tem boste naredili točno to, kar je najbolj pomembno v takšnih trenutkih – prilagodili strukturo naložbenega portfelja, da bo ustrezala izhodiščni, ki ste (smo) jo zapisali v investicijskem načrtu.

Rebalans, rebalans in če bo še padlo spet rebalans, to je strategija poučenih in zmagovalcev. Zato pa imamo načrt. Zato imamo strategijo. To kar se v časih, ko vse raste zdi nepotrebno, je v časih panike, ko vse pada, nujno.

Mitja Vezovišek, upravljavec osebnega premoženja