Pred nakupom: vklopimo razum in izklopimo čustva

Uh, to je pa gotovo nekaj najtežjega. Se strinjate? Vsak od nas se je že kdaj znašel v situaciji, ko mu je razum zaradi premočnih čustev odpovedal, pa te situacije niso bile nujno povezane z denarjem.

Ko smo se ozrli potem nazaj, smo si rekli: “Joj, kje sem bil(a) takrat z glavo? Kako nisem tega videl(a)?” Ja, so situacije v življenju, kjer bi enostavno morali znati pritisniti gumb, ki izklopi naša čustva in vklopi razum. In tovrstne situacije se pogosto navezujejo na področje osebnih financ.

Napake, ki nas stanejo več deset tisoč evrov?

In večji so nakupi, bolj bi morali biti previdni, preden sprejmemo zadnjo odločitev. Zakaj? Ker lahko sicer naredimo napako, ki nas stane več tisoč ali včasih celo deset tisoč evrov. Poglejmo si to na konkretnem primeru.

Nakup nepremičnine – nemalokrat se zgodi, da želimo na vrat na nos kupiti nepremičnino. Bodisi zato, ker nam je sosed povedal, da je zdaj pravi čas za nakup, bodisi zato, ker smo v nekem časopisu prebrali, da je zdaj pa res čas ugodnih kreditov, ali pa zato, ker si ne predstavljamo, da bi morali iti nekam v podnajem in potem poiskati nepremičnino – torej se v roku pol ali enega leta ne želimo dvakrat seliti.

Najbolj čustven je nakup nepremičnine

inv4A ravno pri nakupu nepremičnine čustva igrajo zelo močno vlogo. Ogledamo si več nepremičnin, dokler ne najdemo tiste prave – pravljične. Vidimo same dobre lastnosti, že vrisujemo opremo v tloris, ki nam ga je prodajalec poslal na vpogled, razum se nam zamegli in iščemo vse možne načine, da bi kar se da najhitreje prišli do te nepremičnine. O tem, da bi morda lahko še znižali ceno nepremičnine, pa čeprav morda celo za 10.000 evrov, ne razmišljamo. Bojimo se, da če bomo ‘pritiskali’ na prodajalca, jo bo takoj kupil nekdo drug (čeprav smo oglas gledali celo leto), zato drvimo na banko in izberemo tisto prvo, ki nam nudi največ kredita.

Banka nam izdela ponudbo, vprašamo, ali je to zadnja. Banka nam reče, da ne in nam da novo ponudbo, ki vključuje posebne pakete, a nam prijazni bančnik zagotovi, da je to tisto, kar lahko ponudijo dolgoletni stranki, kot smo mi, in da se bodo potrudili kredit izpeljati v roku 14 dni.

Ker z banko do danes nismo imeli težav, se nam res ne zdi korektno ponovno pogajati, in sprejmemo ponudbo. Čustva v nas vrejo, komaj čakamo dan, ko bo posojilo nakazano, z mislimi smo že pri prevzemu nepremičnine.

Brezobresten nakup opreme …

Popolnoma vzhičeni gremo iz banke in hitimo v trgovine izbirat opremo, ki se nam zdi tako poceni v primerjavi s kupnino za nepremičnino. Pokličemo še mamo, očeta, ali nam bodo kaj pomagali pri vselitvi, nam kupili morda sedežno ali kakšen kos bele tehnike.

Ne da bi preverili, ali je cena pri trgovcu res tista prava in ali ne bi morda kje drugje dobili izdelek po nižji ceni, se dogovorimo za nakup. Trgovec nam ponudi celo brezobrestno obročno plačilo in kaj lepšega – takoj kupimo in vse podpišemo. Brez posebnega razmisleka. Ne da bi vklopili razum …

Pa vas zanima, kakšna je cena kupovanja s čustvi?

money-256319_1280Pojdimo lepo po vrsti … Pri ceni nepremičnine bi se gotovo lahko še kaj izpogajali (navadno med 10 do 15 % vrednosti nepremičnine). Na banki prav tako. Navadno na banki izgubimo kar 10 % vrednosti posojila, saj si ne vzamemo dovolj časa in ne preverimo, kakšno financiranje bi bilo za nas najbolj ugodno. V primeru posojila v višini 100.000 evrov to pomeni še dodatnih 10.000 evrov.

Potem so tukaj še trgovci. Kaj res mislite, da je brezobrestno posojilo brezobrestno? Ni, saj navadno velja, da ob enkratnih plačilih dobimo še posebni popust, mimogrede 10 % ali več.

Torej, ne glede na to, ali gre za nakup nepremičnine ali pa za kakšno bistveno manjšo stvar, je ključno, da vklopimo razum in izklopimo čustva. To pa najlažje naredimo tako, da si vzamemo čas za razmislek, na list papirja napišemo prednosti/slabosti nakupa ter na koncu sprejmemo razumsko odločitev. Prvič je sicer najtežje, a naslednjič je že razum tisti, ki se oglasi prvi.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun, tedensko svetuje tudi v reviji Liza, kjer objavlja finančne recepte in nasvete.