Predviden vpliv letošnjih ameriških predsedniških volitev na kapitalske trge

ameriške predsedniške volitve

Letošnje leto bo v ZDA potekalo v znamenju predsedniških volitev. Za vlagatelje je ključno vprašanje, kakšen vpliv bo imela izbira predsednika na kapitalske trge in njihove portfelje. Kljub temu, da makroekonomski dejavniki, kot so stopnja inflacije, obrestne mere ali stopnja brezposelnosti, igrajo pomembnejšo vlogo, ne gre zanemariti potencialnega emocionalnega vpliva, ki ga lahko prinesejo volitve, še posebej ob soočenju dveh starih znancev, Joeja Bidena in Donalda Trumpa.

FINANČNI TRGI 2024: KAKO INVESTIRATI, DA BO PORTFELJ V ZELENEM?

Kapitalski trgi so v preteklosti po prenehanju dvigovanja obrestnih mer beležili občutno rast. Čeprav s popolno gotovostjo ne moremo napovedati, da se bo ta trend ponovil, nas statistika in zgodovina opogumljata, da je rast možna, čeprav je odvisna tudi od drugih dejavnikov …

Politika in kapitalski trgi: republikanci ali demokrati?

Zgodovinsko gledano zmaga ene ali druge politične stranke ni prinesla bistvenih razlik na kapitalske trge. Vendar pa ima vsaka stranka svoje specifike, zaradi katerih drugače vplivajo na ekonomijo in trge.

Na prvi pogled bi ocenili, da imajo republikanci zaradi podjetništvu prijazne naravnanosti boljši vpliv na kapitalske trge. Vendar raziskave kažejo, da temu ni čisto tako. Izkaže se, da s svojo znano politiko nižanja davkov podjetij, krčenja socialnih pravic in strožjo kontrolo nad proračunskimi izdatki ter bolj konzervativnim stališčem do nekaterih pravic ameriških državljanov (npr. vprašanje splava), ustvarijo med prebivalstvom bolj negativno klimo, ki postanejo med vlado republikancev bolj previdni.

Na drugi strani je življenje srednjega sloja, ki je za ameriško potrošnjo prebivalstva najbolj pomemben, pod vlado demokratov bolj sproščeno in zadovoljno. Ljudje se počutijo bolj varne in optimistično glede svoje finančne prihodnosti, kar vpliva na rast indeksa, ki meri razpoloženje ameriškega potrošnika. Ta je tako pripravljen več trošiti in s tem prispevati k višji gospodarski rasti, medtem ko je pod vlado republikancev bolj previden. Potrošnja prebivalstva pomeni več kot 70 % gospodarske rasti v ZDA. Višja potrošnja pomeni torej višjo gospodarsko rast, ta pa prinaša pozitiven vpliv tudi na kapitalske trge.

Biden ali Trump?

Predsedniške volitve ZDA 2024: Biden proti Trumpu

Letošnje volitve prinašajo ponovno soočenje med Joejem Bidnom in Donaldom Trumpom, kar lahko prinese dodatno dinamiko na trge. V primeru zmage Joeja Bidna analitiki ne pričakujejo večjih sprememb v politiki, ki bi lahko neposredno vplivale na trge, razen morda ohranitve obstoječih davčnih stopenj.

V primeru zmage republikanca Donalda Trumpa pa večina analitikov glede na njegova znana stališča in izkušnje z njegovim prejšnjim mandatom pričakuje sledeče:

  • dodatno nižanje davka podjetjem in korporacijam, ki ga je začel že v svojem prejšnjem mandatu. To pa pomeni pozitiven vpliv na dobiček podjetij in seveda tudi na ceno njihovih delnic. Pomeni pa tudi manj proračunskih sredstev, kar se bo poznalo pri krčenju socialnih pravic in posledično nezadovoljstvo najrevnejšega sloja prebivalstva.
  • najverjetneje hitrejše nižanje obrestne mere ameriške centralne banke FED, kar bo imelo sicer pozitiven vpliv na rast ameriškega gospodarstva, lahko pa prinese ponovno pregrevanje ekonomije in ponovno rast inflacije.
  • to pa bi imelo negativen vpliv na ameriške obveznice, kjer bi zahtevana donosnost lahko zrastla. Možna je tudi rotacija oz. prenos sredstev iz obveznic v delnice, kjer si vlagatelji obetajo višjo donosnost.
  • rast ameriške valute USD napram ostalim svetovnim valutam, kar pa je seveda slabo predvsem za trge v razvoju in njihova podjetja.
  • zaostritev trgovinskih sporov predvsem z Kitajsko, kar pa za svetovno ekonomijo ni dobra popotnica.
  • bolj restriktivna imigrantska politika, ki smo jo pri Trumpu že navajeni.

Na prvi pogled bi ocenili, da imajo republikanci zaradi podjetništvu prijazne naravnanosti boljši vpliv na kapitalske trge. Vendar raziskave kažejo, da temu ni čisto tako.

Trumpov vpliv na trge: analiza preteklosti je dobra napoved prihodnosti

Zmaga Donalda Trumpa leta 2016 je pokazala, kako lahko volitve vplivajo na kapitalske trge, pri čemer so ameriške delnice in delnice razvitih trgov zrasle, medtem ko so trgi v razvoju utrpeli padec. Ponovna izvolitev Trumpa bi lahko po mnenju vlagateljev imela podoben učinek, spodbujala ameriško gospodarstvo in kapitalske trge, a hkrati predstavljala izzive za trge v razvoju.

Spodnja tabela nam prikazuje, kako so kapitalski reagirali leta 2016 ob izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika:

Volitve v ZDA vedno prinesejo določeno mero negotovosti na kapitalske trge, a zgodovina kaže, da politična pripadnost zmagovalca ni nujno ključnega pomena za dolgoročno gibanje trgov.

Trumpova zmaga bi lahko spodbudila kapitalske trge z nižanjem davkov in agresivno monetarno politiko, a tudi prinesla izzive kot so pregrevanje ekonomije in trgovinski spori.

Bidnova zmaga pa bi verjetno pomenila večjo stabilnost s trenutno politiko.

Letošnje soočenje med Bidnom in Trumpom bo tako v vseh primerih malce začin0ilo in zaznamovalo dogajanje na kapitalskih trgih v letu 2024. Z zanimanjem ga bomo spremljali in analizirali še naprej!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp