Varčevalni miti: najpogostejša prepričanja, ki nam onemogočajo (zdravo) varčevanje

Varčevalni mit

Stopite v svet varčevalnih mitov, kjer je vaša denarnica glavni junak epske sage. Med zavitki bankovcev in šepetom kovancev ždijo prepričanja, ki so oblikovala naš odnos do denarja. A pozor, v tem svetu se resničnost in fikcija zlahka zamenjata. Ste pripravljeni razkrinkati finančne zmote, ki vas držijo stran od vaše zlate prihodnosti? Pridružite se nam na razburljivi pustolovščini, kjer bomo razbili šest trdovratnih varčevalnih mitov in postavili temelje za vašo finančno brezskrbnost!

#1 VERJAMEM, DA: “Če bi več zaslužil_a, bi se vse uredilo.”

Za ta varčevalni mit smo prepričani, da ste že sami posumili, da je malce sumljiv … Morda se vam je že zgodilo, da ste dobili povišico, boljšo službo ali napredovali … In vendar so ostale zadeve v vašem življenju sumljivo “iste.” Čeprav ste prej iskreno verjeli, da bo z višjo plačo vse boljše, ste še vedno živeli iz meseca v mesec, brez vidnega izboljšanja življenjskega sloga. Bolj ko so se reči spreminjale, bolj so ostajale iste… “Ampak ne, sigurno je kriva inflacija in ti nori stroški življenja,” ste vrgli pomisleke čez ramo in si delali račune brez krčmarja, da če boste vzeli še eno popoldansko službo in zaslužili še 50 % več, bo življenje lepše.

Ali torej več denarja res pomeni manj skrbi? Statistike so neusmiljene. Kar 70 % dobitnikov lota se po veliki zmagi sooči z bankrotom. Zdi se, da so mislili, da so postali finančni Supermani in potem sredi oblakov ugotovili, da ne znajo leteti.

Resnica pa je dejansko preprosto takšna: Več denarja pomeni več zapravljanja.

VARČEVALNI MIT RAZBIT! Torej, preden začnemo sanjariti o naslednji povišici ali o zmagovalnem listku na loteriji, morda malo razmislimo o tem, kako bi lahko bolje upravljali s tem, kar že imamo. Več denarja je super, toda brez prave finančne discipline bomo še vedno strmeli v prazno denarnico in se spraševali, kam je šel ves tisti denar.

#2 VERJAMEM, DA: “Me osebni bančnik pozna in mi bo predlagal najboljše možnosti varčevanja.”

Ah, naš osebni bančnik, ta ljuba duša, ki sedi v lepo urejeni pisarni in nas vedno pozdravi z nasmehom. Seveda, saj smo za njega kot odprta knjiga, kajne? Vendar pa, čeprav nas morda pozna po imenu in ve, kakšno kavo pijemo, ali res vedno predlaga najboljše možnosti za naše finančno blagostanje? No, pa poglejmo malo za zaveso bančnega odra.

Starejši stranki so predlagali, da spremeni svoje varčevanje in sprejme nižjo obrestno mero z daljšo vezavo. To je bila izjemno dobičkonosna poteza … za banko! Naša draga stranka pa je bila z nasmehom na obrazu iz banke odslovljena v lep dan.

VARČEVALNI MIT RAZBIT! Torej, ko naslednjič vaš prijazni bančnik z nasmehom predlaga novo finančno odločitev, morda malo preverite detajle. Banke so kot restavracije; tudi če vas natakar pozna, to še ne pomeni, da vam bo podaril najboljši kos torte. Pa tudi – tako kot natakar, je tudi bančnik na koncu dneva samo: trgovec. Morda je čas, da se osredotočimo na to, kar je res najboljše za nas, ne za bančni račun naše banke.

#3 VERJAMEM, DA: “Bi varčeval_a, če bi imel_a več denarja.”

To je popolni izgovor za naše trenutno stanje na bančnem računu, kajne? Toda, ali res potrebujemo več denarja, da začnemo varčevati?

Marja z 800 evri plače sanja o življenju s 1.500 evri mesečno. “Potem bi pa končno normalno plačevali položnice …”
Vesna s 1.500 evri plače sanja o življenju z 2.000 evri mesečno. “Potem bi pa končno lahko normalno dopustovali …”
Zinka z 2.000 evri plače sanja o življenju z 2.500 evri mesečno …

Opazite vzorec? Vsak si misli, da bi, če bi imel le malo več, varčeval kot pravi varčevalski MasterŠef. Toda resnica? Ko dobiš več denarja, se nenadoma pojavijo nove “nujne” potrebe in želje. Tisti dodatni denar se hitro stopi kot sladoled na soncu.

Dokazano je, da ljudje povišanje dohodka zaznavamo le kak mesec ali dva, nato pa se navadimo na nov življenjski standard in živimo enako kot prej. Pa tako smo bili prepričani, da bomo postali varčevalski virtuozi …

VARČEVALNI MIT RAZBIT! Torej, morda je čas, da prenehate čakati na tisti čarobni znesek na bančnem računu, preden začnete varčevati. Vaša finančna sreča se začne z majhnimi koraki, ne glede na velikost vaše plače. In kdo ve, morda boste odkrili, da je varčevanje veliko bolj doseglijivo, kot ste mislili. Celo z vašo trenutno plačo. Zakaj ne bi danes postavili svojega varčevalnega cilja in začeli delati proti finančni brezskrbnosti?

#4 VERJAMEM, DA: “Je dobro varčevati z naložbenim zavarovanjem.”

Ahh, naložbeno zavarovanje, to pa zveni kot resna odrasla odločitev, kajne? Ne samo to, zveni kot dvojna zmaga. Varčujete in ste zavarovani. Toda, ali je res zlato, kar se tu sveti, ali slučajno drvi proti vam hitri vlak?

Zakaj so potem tako mikavna izbira? Za začetek zato, ker imamo ljudje radi pakete. Naložbeno zavarovanje pa je kot ekonomična ponudba v restavraciji – dobiš predjed, glavno jed in sladico, vse skupaj za nižjo ceno. Toda ali res želite vse tri? Morda ste hoteli samo glavno jed, in zdaj ste plačali več za nekaj, kar sploh niste hoteli.

Naložbeno zavarovanje je prav tak paket. Ponuja vam zavarovanje in varčevanje v enem, vendar z visokimi stroški, ki lahko izničijo vaše prihranke. In kdo zopet zasluži? Prodajalec zavarovanja, seveda, ki dobi mastno provizijo.

MIT RAZBIT! Torej, preden skočite na vlak naložbenega zavarovanja, pazite, da vas ta v resnici ne povozi. Morda boste ugotovili, da je ločeno varčevanje in zavarovanje boljša pot. Ne dovolite, da vas zaslepi sijaj paketnih ponudb in poskrbite, da boste resnično dobili tisto, kar potrebujete, ne pa tisto, kar vam prodajalec (pardon, “ naložbeni svetovalec”) želi prodati.

#5 VERJAMEM, DA: “Ni nič hudega, če začnem za pokojnino varčevati pozneje: zdaj imajo prednost druge reči.”

Ah, Janez in Miha, stara sošolca, dva popolnoma različna finančna junaka našega časa. Janez, vedno preudaren in načrtovalen, je skočil v svet odraslih z zavedanjem, da čas leti, a denar leti še hitreje, če ga ne ujameš v varčevalni mreži. Tako je ob prvi zaposlitvi začel varčevati sto evrov na mesec za svojo zlato jesen. Po desetih letih varčevanja je Janez odložil varčevalno mrežo in užival v sadovih svoje mladostne preudarnosti.

Miha na drugi strani, vedno bolj za sproščeno življenje, je prvo desetletje raje užival v vseh malih užitkih, ki mu jih je ponujalo življenje. “Ah, pokojnina je še daleč,” si je mislil. A ko je dosegel trideseta, je začel čutiti finančni čas, ki mu teče skozi prste, in se odločil začeti varčevati sto evrov na mesec, vse do upokojitve.

Trideset let kasneje, ob prijetnem pogovoru ob kavi, sta Janez in Miha primerjala svoje finančne lončke. In glej ga zlomka, Janez, ki je varčeval samo prvih deset let, je imel debelejšo denarnico! Vse zahvaljujoč čarobni moči obrestno-obrestnega računa in zgodnjemu začetku varčevanja. Miha je zrl v svoj skromnejši sklad in si zamrmral: “Ko bi le čas lahko zavrtel nazaj…”

VARČEVALNI MIT RAZBIT! Ne čakajte na “pravi čas” za varčevanje, ker je pravi čas vedno – zdaj! Janez je to ugotovil zgodaj, Miha pa… no, ima vsaj zgodbo, ki jo lahko deli s prijatelji ob kavi.

#6 VERJAMEM, DA: “Je finančno načrtovanje za bogate.”

Mhm, finančno načrtovanje … To pa res zveni kot rezervirano mesto na elitni zabavi, kjer se sprehajajo le tisti z debelimi denarnicami, kajne? VIP vstopnica v svet bogatih in slavnih, kjer se ljudje z manjšimi prihodki sploh ne smemo prikazati.

V resnici je finančno načrtovanje kot osebni GPS za vaše finance. Ne glede na to, ali vozite skromen avto ali prestižno limuzino, vam bo GPS pokazal pot do vašega cilja. In tako je tudi s finančnim načrtovanjem. Nekateri ljudje mislijo, da je načrtovanje kot ekskluzivni klub, kjer se pogovarjajo samo o delnicah, nepremičninah in zlatih palicah, a v resnici je za vsakogar.

VARČEVALNI MIT RAZBIT! Torej, finančno načrtovanje ni rezervirano za bogate. Je kot osebni finančni zemljevid, ki vam pokaže, kako priti od točke A do točke B, ne glede na vaše trenutno finančno stanje. Ne dovolite, da vas ta varčevalni mit zadrži stran od vstopa v svet finančne stabilnosti.

Ne glede na to, ali ste finančni novinec ali izkušeni vlagatelj, je pravi čas za načrtovanje vaše finančne prihodnosti – zdaj! Ne čakajte na višjo plačo ali večje premoženje. Začnite z varčevanjem in načrtovanjem svoje finančne prihodnosti zdaj in si na široko odprite vrata do svoje finančne brezskrbnosti. Ta namreč ne zavisi od višine vašega bogastva, temveč od pametnega in premišljenega ravnanja s svojim denarjem!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri vašem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp