Znate reči »ne, hvala«?

nepravilno_ravnanje_z_denarjem

Hitro si lahko zakuhamo težave, če v življenju ne uporabljamo pravih sestavin. Tudi pri financah je tako, pravi Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun. Tokrat nam je zaupala, kako lahko rečemo »Ne, hvala.«, ko je to potrebno.

»Če bi se sprehodili skozi vsak dan in preverili kolikokrat smo bili samo v enem dnevu potisnjeni v situacijo, ko bi morali reči ne, pa nismo, bi hitro ugotovili, da je tega veliko. Ne glede na to ali gre za finance ali kaj drugega,« opozarja Ana Vezovišek.

Zaupala nam je svojo preteklo izkušnjo, preden se je začela držati določenih pravil, ki jih danes poučuje. Ob obisku trgovine z oblačili so ji prijazne prodajalke ponujale pomoč, ji prinašale oblačila in ko jih je preizkusila so bili seveda sami pozitivni komentarji, kako ji oblačila pašejo in v njih super izgleda. Praktično v vsakem oblačilu. Vam je situacija poznana?

V trgovini že, kaj pa prijateljem?

»V dani situaciji brez slabe vesti poskusite reči: ne, hvala. Težko, kajne? V takih trenutkih je vse ravno prav zate: oblačila, stanovanje, karkoli. Ob tem se moramo spomniti na pravilo, da si je treba vzeti čas za razmislek,« opozarja specialistka za financiranje in osebni proračun.

A to ni edina situacija, ko ne znamo ali zelo težko rečemo ne. Pogosto tega ne moremo reči niti svojim znancem, prijateljem, bližnjim. »Recimo, da smo si postavili osebno omejitev koliko lahko porabimo zase, za zabavo, restavracije. Potem pa nas pokličejo in povabijo, da se jim pridružimo,  vse to pogosto kar nekaj stane. Naš osebni proračun pa tega stroška druženja ne predvideva. Seveda jim želimo ustreči, biti v njihovi družbi, a to ni vedno v skladu z našimi zmožnostmi.« Moramo se pripraviti na takšne situacije in znati tudi prijateljem reči ne.

Enkrat popustimo in že smo se oddaljili od naših ciljev

Če ne bomo delali tako, nas bo hitro odneslo stran od naših ciljev, ki smo si jih zastavili. »Šele takrat vidimo, zakaj je pomembno, da upoštevamo pravila in znamo reči ne nenačrtovanim stroškom,« opozarja Ana Vezovišek.

Morda nas zamika, da bi šli s prijatelji smučat za vikend ali v toplice, to nas hitro stane 400 evrov, ki jih lahko imamo, ampak smo jih že namenili za poletni dopust. Seveda lahko popustimo in se vdamo, a s tem lahko izgubimo možnost, da bo naš poletni dopust takšen, kot smo si ga zaželeli.

»Treba je ves čas razmišljati in v trenutku skušnjave znati reči ne. Res je to prvič najtežje narediti, a se s časoma navadiš.«

Torej, boste odslej znali uporabljati besedno zvezo »ne, hvala«? Saj veste, za višje cilje!