300+ % donos v zadnjih 10 letih. Kako naprej?

Kako Biti Pripravljen Na Krizo, Ne Glede Na To Kdaj Bo Prišla?
investiranje 3-vd sistem

Še danes se v živo spomnim starejše gospe, ki je februarja 2009 prišla k meni v pisarno in rekla: “Mitja, dovolj je bilo. Jaz ne morem spati! Prodajva vse.”

V letu 2019, ko smo “praznovali” 10 obletnico bikovskega trenda na ameriškem delniškem trgu, ko so delnice rasle v povprečju po 15 % na leto, skupaj več kot 300 % v 10-ih letih (vse merjeno v dolarjih), se pogosto spomnim nanjo. Ne le, da je prodala tik preden so vrednosti dosegle najnižjo točko, dejstvo je, da se ni nikoli vrnila na trg. To se pogosto zgodi tistim, ki se odločajo za tako radikalne poteze, kot je “prodajva vse”.

Naj najprej pojasnim, da je bila takrat starejša gospa stara okoli 60 let, da je slabo leto pred tem vplačala del svojih prihrankov v razpršen portfelj obvezniških in delniških skladov in da je njena izguba ob izplačilu znašala cca 18 %. In ne, tudi če bi sledila mojemu nasvetu takrat, se njen portfelj ne bi okrepil za 300 % v naslednjih 10-ih letih, saj ji nikoli ne bi svetoval, da vse stavi na enega konja – ameriške delnice! To je vedno preveč tvegano, četudi tveganje pomeni, da lahko portfelj tudi zraste, ne samo pade, bolj, kot pričakujemo. In ameriške delnice so v zadnjem desetletju zrasle bistveno več, kot je to kdorkoli pričakoval.

Kako torej naprej? Bodo tudi v naslednjih 10-ih letih zrasle za 300%?

Nihče ne ve. Ne, res nihče ne ve! Veliko ljudi vsak dan analizira in proučuje ekonomske podatke ter objavlja svoje napovedi. Res je, da se vedno najde nekdo, ki ima prav, a običajno se jih slaba polovica zmoti. Komu torej verjeti?

Spomnim se leta 2011, ko se je začela novodobna grška tragedija. Grčija je praktično bankrotirala in zatresla evro območje. V letih, ki so sledila smo se bali celo za svoje prihranke na bankah. Mnogi Slovenci so odpirali bančne račune v tujini, saj je kazalo, da bi lahko tudi mi stali v vrstah pred bankomati, ki so prazni, kot se je zgodilo v Grčiji.

V tem času je mnogo znanih “gurujev” svetovalo, da naj za svoj denar poiščemo varen pristan v zlatu. Na eni izmed konferenc je svetovno znan investitor Marc Faber posredno namignil nekaj takšnega: “Pretopite vse kar imate v zlato in ga spravite v dve vrečki, da ju boste lahko nosili s seboj, ko boste bežali!” No, vrednost zlata se je od takrat praktično ves čas nižala in dosegla vrednost iz 2011 šele v letu 2019, vrednost ameriških delnic pa je rasla vsako leto in zrasla več, kot so napovedali najbolj optimistični analitiki …

Kdaj delamo največjo napako?

Vse to je zgodovina, ki nas uči, da ne smemo nositi vseh jajc v eni košari. Ni prav, če imamo v portfelju same delnice, kot tudi ni prav če vse stavimo na zlato. Edina prava pot pri investiranju je dobro razpršen portfelj, ki vključuje tako delnice, kot obveznice in tudi alternativne naložbe, kamor sodijo zlato, nepremičnine, zasebni dolg in kapital, za nekatere tudi umetnine, kriptovalute itd.

Še večjo napako pa delajo tisti, ki sploh ne investirajo. V Sloveniji že od začetka leta 2016 stalno poslušamo opozorila, da so delnice preveč zrasle, a te vsako leto zrasejo še bolj. Leto 2018 smo sicer zaključili s hitrim upadom vrednosti za skoraj 20 %, a se je rast po novem letu kmalu vrnila in zdaj spet nihče ne ve kaj nas čaka v prihodnje. Edino kar zagotovo vemo je, da se zgodovina ponavlja in da bo spet enkrat prišlo do krize. Kdaj pa je že drugo vprašanje.

Vsi govorijo samo še o krizi. Da prihaja, da se je treba pripraviti nanjo in da bo prišlo do nje iz tega ali onega razloga. Dejansko ugibajo, ker nihče zares ne ve kdaj bo prišla. Zakon velikih številk seveda velja, kar pomeni, da smo vsako leto bližje krizi, a kako daleč od nje smo, nihče ne ve, kot je razvidno iz spodnjega prikaza.

Reasons to Sell

Reasons to Sell

 

Takšno razmišljanje, stalna pripravljenost na krizo, ki je ni, pa pomeni le to, da izgubljamo. Energijo, čas in denar.

Kaj lahko storimo?

Kako naj pripravimo naše osebne finance, da nas kriza, kadarkoli bo že prišla, ne bo presenetila? Da ne bo hudega četudi izgubimo službo, delnice padejo za 30 %, nepremičnin ne moremo prodati in denar ne bo več tako poceni?! Kako biti pripravljen na krizo, ne glede na to kdaj bo prišla?

Tako, da najprej pridobimo osnovno znanje in spoznamo orodja in tehnike uspešnega ravnanja z denarjem. Sistem 3-VD in 5 osnovnih pravil investiranja, s katerimi bomo na dolgi rok zagotovo imeli več, kot bi imeli na banki.

Vse to vam razkrijem na ekskluzivnem webinarju, kamor sem povabil tudi posebnega gosta, ki ve vse in še več o uspešnem investiranju, saj je v zadnjih dveh letih s svojo trgovalno strategijo močno presegel donos ameriških delnic!

Webinar z nazivom “Kako biti pripravljen na krizo, ne glede na to kdaj bo prišla?” bo 11. decembra ob 18:45 uri. Prijavite se lahko TUKAJ.

Kotizacija za ta webinar je samo 29 evrov. Če pravilno odgovorite na eno vprašanje, ki sem vam ga zastavil TUKAJ pa vam podarim brezplačno kotizacijo za webinar. Decembra sem namreč vedno dobre volje, saj takrat praznujem svoj rojstni dan! Če pravilno odgovorite, katerega decembra ga imam, vam kotizacijo podarim!

Tega webinarja res ne želite zamuditi! Zato predlagam, da se prijavite TUKAJ kar takoj. Če ga slučajno ne boste mogli pogledati v živo (kar je škoda, saj bom le v živo odgovarjal tudi na vaša konkretna vprašanja), vam pošljemo povezavo do posnetka.

Se vidimo 11. 12. 2019 ob 18:45 uri!

Mitja Vezovišek, upravljavec osebnega premoženja