4 ključni napotki, ki jih moramo upoštevati pri »medvedjem trgu«!

Tako imenovani »medvedji trg«, ki označuje padanje finančnih trgov, povzroča preplah pri mnogih investitorjih.  Čeprav je »medvedji trg« normalen pojav na finančnih trgih, se je z njim težko spopasti. Zato je pomembno, da upoštevamo 4 ključne napotke, ki nam bodo pomagali prebroditi ta neprijetna obdobja.

1. Ne bodite impulzivni in nepotrpežljivi! V zadnjih 45 letih noben globalno razpršen portfelj, ki je imel naložbeno strukturo 60% delnic in 40% obveznic, ni imel negativnega donosa v obdobju 5 let. Čeprav je težko ohranjati optimizem in mirno kri v 5 letnem obdobju, je to ključna komponenta. V kolikor niste pripravljeni čakati 5 let na donos iz vaše investicije, potem je bolje, da se ne spuščate v naložbe, ki so vezane na kapitalske trge. Najprej pa morate pravilno zastaviti naložbeno strukturo glede na vaš naložbeni profil in stopnjo tveganja, ki ste jo pripravljeni sprejeti.

2. Nehajte spremljati dnevne novice v medijih! Kajti cilj finančnih medijev je, da v vas vzbudijo strah in paniko, tako jim naraste branost oz. gledanost, ki sta bistvena za pridobitev oglaševalcev. Zato ne predstavljajo realne baze informacij, ki bi vam pomagale in vas modro vodile skozi vaše naložbe.

3. Nehajte redno spremljati vaš portfelj! Raziskava je pokazala, da imajo investitorji, ki ne spremljajo redno svojega portfelja boljše rezultate, kot tisti, ki ga vsak dan pregledujejo. Naložbe so tek na dolge proge, zato morate pustiti času čas. Dnevno ali tedensko spremljanje vašega portfelja vas bo le spravilo ob živce in pripeljalo do napačnih odločitev.

4. Osredotočite se na nekaj drugega! Ne bodite pozorni na kratkotrajna nihanja, saj nikakor ne morete kontrolirati finančne trge. Skrb ne bo pomagala ne vam ne vašemu portfelju. Z naglimi odločitvami, ki bodo temeljile na trenutnih stanjih, pa boste povzročili več škode kot dobrega za vaš naložbeni portfelj. Zato se raje zaposlite z delom, družino ali hobiji.

Vir