Bi imeli rajši 4 tisoč ali 70 tisoč dolarjev?

Tokrat vam bom povedal resnično zgodbo, ki se je zgodila gospodu, ki ima danes 64 let. Recimo, da mu je ime Janez. Leta 1986, pred več kot 30 leti, je menil, da investiranje ni zanj, da je preveč tvegano. Zato je 10 tisoč dolarjev spravil v nogavico. Mislite, da je danes njegov denar še vedno vreden 10 tisoč dolarjev? NE!

V tem času je bila inflacija približno 2,6 odstotka na leto, to pa pomeni, da je vrednost njegovega denarja ne rasla, ampak padala! Če imamo denar doma, »na varnem«, vsako leto izgubljamo. Tako kot je izgubljal tudi Janez, katerega 10 tisoč dolarjev je še vedno 10 tisoč dolarjev, a zaradi rasti cen lahko z njimi danes kupi le še za 4.537 dolarjev dobrin.

Če bi 10 tisoč evrov investiral …

Kaj bi se zgodilo, če bi Janez ta denar pred 30-imi leti investiral? Če bi bil res previden in bi investiral v obveznice in dosegel isti donos, kot ga je v preučevanih 30 letih obvezniški indeks, to je 6,73 odstotka letno, bi iz istih 10 tisoč evrov danes imel 70.566 dolarjev!

Kaj pa, če bi vse investiral v delnice in dosegel donos 10,35 odstotka letno? Potem bi zadel loto, ne da bi vplačal stavo, saj bi imel skoraj 200 tisoč evrov.

Torej, si lahko privoščimo, da ne investiramo? NE, nikakor ne. Ampak še vedno bomo slišali koga reči: zdaj ni čas za investiranje. Učinki obrestno obrestnega računa, so najbolj vidni na dolgi rok. Daljši kot je rok investiranja, bolj očitno je, da si ne moremo privoščiti, da ne investiramo. Če denarja ne investiramo, izgubljamo.

Kdaj investirati?

Kdaj je pravi čas za investiranje, katere vse možnosti investiranja imamo in kako se tega lotiti na pravi način, sem razkril v knjigi ABC investiranja, ki si jo lahko ogledate TUKAJ.

Ne bodite kot Janez in še danes preberite brezplačno e-knjigo, ki sem jo pripravil za vas in v kateri vam razkrivam pasti in prednosti investiranja.

Med drugim boste v knjigi izvedeli zakaj in kdaj se vam splača investirati v:

  • delnice, obveznice in denar,
  • plemenite kovine,
  • zasebni kapital in zasebni dolg,
  • ETF in vzajemne sklade,
  • kriptovalute.

Kaj vse morate vedeti predno se odločite kam investirati?

Zaradi dolgoletnih izkušenj vem, na katera vprašanja potrebujete odgovor. Ker je odgovorov preveč, da bi jih strnil v blog zapis, sem to raje naredil v obliki brezplačne e-knjige, katero si lahko prenesete TUKAJ.

Mitja Vezovišek, wealth manager