Bi se predčasno znebili dolgov?

Se še spomnite dneva, ko ste vzeli stanovanjski kredit in ste bili sveto prepričani, da ga boste predčasno odplačali in ne čakali 20, 30 let, da se izteče po naravni poti? »Marsikdo pri jemanju kredita sicer omeni, da ga bo tako ali tako predčasno preplačal, a na koncu to naredijo le redki. Razlogov za to več,« ugotavlja Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Med razlogi navaja predvsem to, da se ljudje tolažimo s tem, da se živi le enkrat, zakaj torej ne bi danes uživali in pa čemu bi plačevali stvari v enkratnem znesku, ko pa lahko plačujemo na obroke. S tem pa so naše obveznosti manjše in si lahko privoščimo več.

Manj dolgov, manj stresa

»A ne zavedamo se, da bi bilo naše življenje lahko bistveno boljše in predvsem manj stresno, če bi se odločili, da čim prej odplačamo dolgove. Obstaja posebna metoda, ki nam omogoča zelo hitro odplačilo dolgov, a se moramo tega lotiti organizirano; narediti si moramo poseben načrt odplačevanja in temu nameniti nekaj dodatnih sredstev,« dodaja avtorica najnovejše knjige Anini finančni recepti.

Avtorica je v knjigi pripravila pet korakov, kako do odplačila dolga. Prvi je, da naredimo seznam vseh dolgov, kjer ne smemo pozabiti niti na limite, porabo na kreditnih karticah, vse vrste kreditov, lizinge in druga posojila – kratkoročna, osebna … A to je šele prvi korak.

Vseh pet korakov nam razkriva v knjigi, o kateri si več lahko preberete TUKAJ.