Če v odnosu zaškripa … preverite osebne finance!

Večkrat smo že poudarili, da so osebne finance eden najpogostejših razlogov za stres. Če naredimo korak dalje lahko hitro ugotovimo, ko obremenjujejo nas osebno, zagotovo obremenjujejo tudi naše odnose, predvsem partnerske. Želeli smo preveriti, kako pogosto se s tovrstnimi težavami v odnosih srečujejo strokovnjaki, ki skrbijo za izboljšanje medsebojnih odnosov, zato smo o tem povprašali terapevtko partnerske, individualne in družinske terapije Lidijo Bašič Jančar, ki vodi enoto Študijsko-raziskovalnega centra za družino. Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun pa nam je zaupala kako se izogniti konfliktom, ki jih v odnosih povzroči denar.

Skupne finance predstavljajo zaupanje med dvema

»Če v odnosu ne vlada zaupanje, varnost in pripadnost, se težave lahko pokažejo na različnih nivojih: otroci, zdravje, delo, denar. Skratka, neka zunanja okoliščina nam pokaže, da v odnosu nekaj ni v redu in takrat je težko imeti skupne finance. Te nam govorijo o zaupanju med dvema, o jasnih in močnih skupnih ciljih, pa tudi o zmožnosti predati se in ne preko kontrole nadzirati drug drugega,« pravi Lidija Bašič Jančar in dodaja, da se težave na področju odnosa lahko pokažejo zelo hitro.

Med razlogi za nastanek težav so odločitve o tem, kdo bo kaj plačal že na začetku, ko skupaj preživljata le prosti čas. Kasneje v skupnem življenju pa skozi to, kako se plačujejo stroški, nakup stanovanja. »Težave na področju financ v odnosu vsekakor nakazujejo globlje vzroke. Težava ni konkretno v denarju, gre za nekaj več. Gre za osnovne človekove potrebe in strahove: kdo bo poskrbel zame oz. ali moram zase poskrbeti sam, komu pripadam ali sploh komu pripadati in se v celoti predati, zaupati le sebi ali ustvarjati zaupanje skupaj,« dodaja Lidija Bašič Jančar. Potreben je iskren pogovor in iskanje ključnih težav in bolečin pri vsakemu partnerju posebej.

Partnerja morata imeti skupne cilje

Pomembno pa je tudi, da imata skupne cilje. »Partnerja se morata v prvi vrsti najprej pogovoriti o tem kaj si v življenju želita. Kaj bi si želela privoščiti čez 5, 10, 15 let, kaj bi želela omogočiti svojim otrokom. Kakšen življenjski stil bi želela imeti, ko se bosta enkrat upokojila, kdaj bi želela prenehati delati za denar in kaj je tisto, kar ju resnično veseli in za kar bi bilo smotrno že danes varčevati,« pove Ana Vezovišek.

Ko vse to ugotovita, zapišeta cilje in jih časovno opredelita. Potem pa sledi osnova – vodenje proračuna, da ugotovita kako realni so cilji, kaj morata za dosego le-teh narediti, kaj si lahko privoščita in kaj ne. Z vodenjem proračuna začneta načrtovati svojo porabo in spremljati kje na poti do svojih ciljev sta.

»Pomembo je, da se partnerja vsaj enkrat mesečno na t.i. »budget meetingu« dogovorita kakšni so plani za mesec, ki je pred njima in ustrezno prednastavita kategorije porabe. Na ta način se vzpostavlja večje zaupanje, še bolj se povežeta in živita za skupne cilje,« dodaja specialistka za financiranje in osebni proračun.

Kaj pa, če nimata skupnih financ?

Super je, če so stvari lahko takšne, kot bi morale biti, skupne finance, skupni cilji, razumevanje. Včasih vendarle ne gre čisto tako, zato smo Ano Vezovišek povprašali, ali je morda obstaja situacija, ko ni priporočljivo, da imata partnerja skupne finance.

Kot pravi imata lahko vsak svoj račun in plačujeta svoje obveznosti, pa imata še vedno skupne finance, saj imata jasno določen skupen budget znotraj katerega razporedita porabo vsak po svojem računu. »Drugo pa je, če partnerja nimata določenega skupnega budgeta in vsak “svoja” sredstva porablja skladno z nekim dogovorom, za katerega ni nujno, da je realen in skladen s potrebami in pri čemer se predhodno ne posvetujeta. Pri slednjem gre predvsem za večje nakupe, ki lahko zajedajo v skupni proračun in zaradi katerega je lahko kateri izmed partnerjev v limitu, posega po kreditnih karticah itd. Ključno je torej, da si partnerja zaupata, da poznata finančno sliko in da vesta kakšni so njuni cilji. Na kakšen način pa s tem upravljata, pa je stvar dogovora.«

In, kot dodaja Ana Vezovišek, je pomembno, da svojih želja ali kasneje nakupov ne skrivamo pred partnerjem in da nimamo slabega občutka v kolikor nas kdaj kje zanese. O denarju se enostavno moramo pogovarjati, saj bomo le na ta način lahko skupaj poskrbeli za varno prihodnost.