Kako »dober« potrošnik ste pa vi?

Danes, ko obeležujemo svetovni dan potrošnikov, se moramo vprašati, kako »dober« potrošnik smo. Nas imajo trgovci radi? Kupimo vsako »neumnost«, ki jo vidimo na policah? Morda vsako drugo? Zapravljamo denar tudi za stvari, ki jih ni na našem nakupovalnem seznamu in jih zares ne potrebujemo?  Smo potrošniki samo v fizičnih trgovinah ali tudi na spletu?

Letošnji svetovni dan potrošnikov je namenjen digitalizaciji za katero pravijo, da prehiteva zakonodajo, saj je tako hitro spreminjajoči se segment, da mu počasno zakonodajno kolesje težko sledi. A o tem kdaj drugič. Danes pa se posvetimo nam – potrošnikom in ključnemu vprašanju: kako postati do sebe odgovoren potrošnik? Enostavno tako, da spremenimo svoje nakupovalne navade!

Veste koliko porabite za hrano in pijačo?

Večina ljudi namreč nima zastavljenega proračuna, ki ga namenja za hrano in pijačo, zato najprej določimo maksimalni znesek, ki ga bomo porabili za hrano in pijačo. Tukaj seveda ločimo med hrano in pijačo, ki jo kupimo v trgovini in tisto, ki jo pojemo v estavracijah in lokalih.

Kaj pa priporočljiv proračun za hrano in pijačo? »Odvisen je od višine prihodkov in števila vzdrževanih članov. Povprečen član slovenskega gospodinjstva pa za ta namen porabi sto evrov na mesec,« pravi Ana Vezovišek. Pri tem pa ne smemo za vsakega novega družinskega člana računati dodatnih 100 evrov, pač pa, dodaja, da če se gospodinjstvo poveča iz enega na dva člana, se izdatki za hrano in pijačo povečajo za 1,5-krat.

Vikend izlet načrtujemo, kaj pa tistega v trgovino?

Ok, zdaj vemo koliko si lahko privoščimo, kako pa se držati te omejitve? Spet – enostavno. Vsak izlet v trgovino je treba načrtovati. Po domače, napišite si listek na katerem je seznam stvari, ki jih moramo kupiti. Če ste bolj sodoben tip človeka, pa je nabolje, da uporabljate kar bančno aplikacijo (v kolikor vam jo banka seveda omogoča). Kaj hitro boste ugotovili, da se iz tedna v teden, meseca v mesec, vaš seznam zelo malo spreminja. Še več, počasi se ga boste naučili na pamet in postali, do sebe odgovorni, potrošnik. Seveda, če se boste seznama držali.

Ste že slišali za pravilo FIFO? »First in, first out«, pravijo strokovnjaki, kar pomeni, da vedno preverimo kaj v našem hladilniku in zmrzovalniku je potrebno porabiti prej, da ne bomo na koncu metali stran, ker bomo enostavno pozabili. Kako to preprečiti? Stvari, ki imajo krajši rok porabe postavite na polico bližje, bolj dosegljivo, saj boste v tem primeru težje »pozabili« nanje. Podoben pregled velja tudi za ostalo, suho hrano.

Lačni v trgovino, vam je znano?

Se vam pogosto zgodi, da greste iz službe, lačni ste, pa na hitro skočite še v trgovino po najnujnejše? Napaka! Ta seznam najnujnejšega se bo zagotovo povečal, saj boste nakupovali z »želodcem« in ne glavo. To so dokazale različne študije, opravljene v tujini. »Takrat bomo kupovali tudi bolj kalorično hrano, v to skupino pa predvsem spadajo ogljikovi hidrati in sladkarije, torej manj zdrava hrana,« opozarja strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun.

Vas zanima še nekaj hitrih nasvetov, kako biti do sebe odgovoren potrošnik?

  • Hrane na kupujmo na obroke
  • Nakupovanje po spletu je cenejše
  • Preverimo kaj ima trgovec v akcijski ponudbi, a bodimo pri tem previdni
  • Kupujmo takrat, ko so trgovine bolj prazne
  • Preverimo količino in ceno (primerjajte!)
  • V trgovino se, če se le da, odpravimo sami
  • Na koncu dvakrat preverimo račun

To je le nekaj nasvetov, ki jih najdete, skupaj z odgovori in utemeljitvami, v knjigi Ane Vezovišek: Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?. Knjiga je pomagala že številnim Slovencem in Slovenkam do tega, da so naredili pomemben korak v smeri »do sebe odgovornejšega potrošnika«.

Zavedati se moramo dejstva, da sta hrana in pijača le en del naših stroškov. Kaj pa elektrika, ogrevanje, telefon, internet, avto, počitnice …? Ja, tudi tam lahko postanemo odgovornejši potrošniki.