Kako naj samostojni podjetnik loči osebne finance?

Veliko ljudi za vikend lahko enostavno odklopi službene obveznosti in uživa v prostočasnih dejavnostih. A veliko težje, če ste samostojni podjetnik ali podjetnica, ki o svojem poslu najpogosteje razmišlja 24 ur na dan. In pomemben dejavnik pri tem so finance, tiste, ki vse prehitro iz poslovnih postanejo naše osebne. Meja je pogosto tako zabrisana, da več ne ločimo. A bi bilo treba!

Samostojni podjetnik res težje ločuje osebne in poslovne finance, sploh, če je v podjetju samozaposlen, brez drugih zaposlenih. A tudi to se da, z redom in disciplino.
»To je prava umetnost. Bodimo iskreni, danes je veliko s.p.-jev, kar je novodobna oblika zaposlitve. A prepogosto srečujem primere, ki to zelo težko ločujejo. Pa vendar, se moramo zavedati, da tudi zasebno potrebujemo na mesec določen znesek. Prihodki, ki jih ustvarjamo kot s.p., pa so običajno različni iz meseca v mesec,« opozarja Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Tudi s. p. ima konstantne stroške

Kot dodaja, se morajo podjetniki zavedati, da imajo tudi sami konstantne stroške, kot so prispevki, saj je FURS tisti, ki bo takoj potrkal na vrata, ko jih bomo »pozabili« plačati. Biti moramo torej dvakratno vestni – osebno in poslovno, ko govorimo o zavedanju, koliko denarja dejansko potrebujemo vsak mesec.

»Vedeti moramo, da če je znesek, ki ga osebno potrebujemo, da pridemo skozi mesec, 1.000 evrov, to pomeni, da si iz poslovnega računa na osebnega ne nakažemo nič več kot 1.000 evrov. Zakaj bi si nakazovali več, če tega denarja ne potrebujemo? Tudi na poslovnem delu si moramo ustvariti večjo rezervo, ker je prihodek odvisen samo od nas, zato je tveganje toliko večje,« opozarja Ana Vezovišek, ki pravi, da podjetniki pogosto pozabijo, da so samo ljudje, ki lahko zbolijo. To pa je čas, ko običajno ne ustvarjajo prihodkov.

Biti moramo torej disciplinirani, predvsem pa gledati na to dolgoročno, saj vsi meseci res niso »enako dolgi«, ko smo na samostojni poslovni poti. »Ko pride denar na poslovni račun, morda 3.000 evrov naenkrat, kot plačilo za tri mesece dela, si samostojni podjetniki pogosto vse naenkrat nakažejo na osebni račun in zapravijo. Naslednji mesec pa nimajo niti za sprotno življenje,« še en primer slabe prakse s katerim se je že srečala, izpostavi specialistka za financiranje in osebni proračun.

Torej, da bo miren spanec in prijetnejši vikendi, poskrbite, da bodo vaše finance ustrezno razporejene.

Več o tem, kako učinkovito voditi osebni proračun, pa si lahko preberete TUKAJ.