Kako naložiti 10, 30 ali 50 tisoč evrov

V časniku Finance so svetovalcem postavili vprašanje kako v tem trenutku naložiti 10, 30 ali 50 tisoč evrov. Kratkoročno priporočam depozit na banki, dolgoročno – dlje kot pet let – pa je že precej odvisno od vrednosti privarčevanih sredstev,” je za časnik Finance povedal Mitja Vezovišek.

“Za doseganje naložbenih ciljev je treba oblikovati naložbeni portfelj, ki ga navadno sestavimo z uporabo enega ali več različnih naložbenih produktov, kot so delnice, obveznice, investicijski skladi in alternativne naložbe. Če predpostavljamo, da teh produktov stranka nima, in se osredotočimo le na prosta sredstva za naložbe ter finančne cilje, svetujem, da se naložbeni portfelj oblikuje glede na ročnost. Kratkoročno priporočam depozit na banki, dolgoročno – dlje kot pet let – pa je že precej odvisno od vrednosti privarčevanih sredstev,” je za časnik Finance povedal Mitja Vezovišek.

vezovisek-vlaganje.1444671486[1]

Tisti z 10 in 30 tisoč evri naj 20 odstotkov portfelja vložijo v srednjeročne obveznice oziroma obvezniške sklade, 40 odstotkov v dolgoročne obveznice oziroma sklade absolutnega donosa, 40 odstotkov pa v košarico delnic na razvitih (večji del) in trgih v razvoju (manjši del). Za vlagatelje, ki imajo na voljo več kot 30 tisoč evrov, priporočam nekoliko več tveganja. Tako naj 15 odstotkov sredstev naložijo v srednjeročne obveznice oziroma obvezniške sklade, 40 odstotkov v dolgoročne obveznice oziroma sklade absolutnega donosa, 30 odstotkov v košarico delnic na razvitih (večji del) in trgih v razvoju (manjši del) ter 15 odstotkov v alternativne naložbe, kot so zlato, surovine, nepremičnine in alternativni skladi.

Pri srednjeročnem vlaganju, torej od enega do pet let, priporočam kombinacijo obeh pristopov – kratkoročnega in dolgoročnega.«

Celoten članek je bil objavljen v časniku Finance