Kako ostati nad gladino in ne zapasti v dolgove

Pogosto slišimo, da moramo živeti v okviru svojih zmožnosti, ne glede na vse želje in mamljive ponudbe, ki v naše življenje vstopajo iz okolice. Pomembno je, da ostanemo nad gladino. Kako ohraniti to pozicijo pa je v oddaji Cent na cent na radiu Ognjišče spregovorila Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

»Sama pravim, da je celo bolje živeti pod svojimi zmožnostmi, pa vendar je zaradi obdobja v katerem živimo in današnje družbe, to izredno težko. Že pogled na naše otroke, ki jim želimo še več, kot bi jim lahko privoščili, nas hitro zanese, predvsem ko opazujemo, kaj imajo drugi. A ključno je, da ostajamo nad gladino,« pravi Ana Vezovišek.

Kaj pomeni biti nad gladino?

V prvi vrsti to pomeni, da se skušamo izogibati limitom, kreditnim karticam, predvsem tistim, ki nam omogočajo obročno odplačevanje in pa karticam trgovcem, ki nam omogočajo, da plačamo šele čez en mesec, opozarja specialistka za financiranje in osebni proračun. Sprva, ko to koristiš gre, kasneje, ko imaš dolgov in manjših obveznosti čez mesec vse več, pa je to izredno težko plačati.

»Zelo hitro lahko pride do tega, da ne zaslužimo toliko, kolikor moramo plačati. Nedolgo tega sem imela primer gospe, ki jo je težka situacija (bolezen soproga) pahnila v neprijeten položaj in je bila primorana uporabiti vse možne kartice, ki so obstajale. Imela jih je 8! Človek bi jo na prvi pogled začel obtoževati, ampak ne, saj je v tistem trenutku ravnala tako, kot je lahko, da bi se rešila. A na koncu je bilo obveznosti toliko, da četudi je dobila plačo, jih ni zmogla pokriti. Drugega kot to, da se vzamemo v roke, pogledamo kakšne so te obveznosti in si naredimo načrt, kako jih bomo odplačali, ni,« pravi Ana Vezovišek.

Kako se znebiti dolgov?

Če tega ne zmoremo sami, kar se zelo pogosto izkaže, poiščimo nekoga, ki nam bo uspel to odpraviti. »Težava je v tem, da ljudje živimo življenje drugih in ne svojega. Če ljudi vprašamo zakaj se tako ženejo, se hitro najdejo tisti, ki rečejo: točno vem, kaj si želim, kaj je dobro zame in kaj ne. Po drugi strani pa velika večina gleda na to, kako živijo drugi, pri čemer se res ne vpraša ali to oni zmorejo ali ne,« pravi Ana.

»Ključno je torej, da, če se še nismo nikoli zadolžili, že prej razmišljamo o tem, da bomo morda potrebovali kakšen denar za investicijo in si rajši ustvarimo rezervo,« razloži enostaven recept, katerega »skrivnost« je v varčevanju.

Česa se najprej znebiti? Za vse tiste, ki so danes v limitu je definitivno čas, da se ga znebijo. Zakaj prav limit? Ker je to najdražja oblika financiranja in je včasih bolje, da se vzame kredit, ki nam pomaga, da se limita za vedno znebimo.

Kako ostati nad gladino?

»Pomembno je, ko se odpravimo v trgovine, da nas stvari ne zavajajo in se vedno vprašamo ali nekaj res potrebujemo ali je le naša trenutna želja. Vedeti moramo, kaj si v resnici v življenju želimo in to je ključno,« dodaja Ana Vezovišek.

To pa je tudi edini način – da si postavimo prioritete in znamo reči ne. Tako bomo ostali nad gladino.

Običajno je pot lažja, če nam pri tem nekdo pomaga. Za začetek pa si lahko več o tem, kako ostati nad gladino, preberete tudi v uspešnici, ki je pomagala že mnogim Slovencem in Slovenkam. Na voljo je namreč le še nekaj izvodov knjige Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?. Dobite jo TUKAJ