Kako se pravilno lotimo nakupa oblačil in obutve?

Pomlad je običajno čas, ko zamenjamo svojo garderobo. Vsako leto si, še posebej ženske, rade privoščijo kakšen kos novega oblačila, ki je »in« v obdobju, ki prihaja. Ženske nasploh veljajo za večje zapravljivke kot moški. Zakaj? »Ker kupujemo z očmi in čustvi,« pravi Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Kot pravi, je tudi sama v preteklosti pogosto naredila kakšno neumnost, in čeprav je od njih minilo že več let, se jih še danes dobro spominja. Zato je pri sebi zasnovala način, kako se pametno lotiti tovrstnega nakupovanja. Način, ki je zanjo postal spontan.

clothes-1835376_640»Včasih grem celo sama sebi na živce, ko se vidim, kako samo postopam po trgovini, gledam, raziskujem, porabim urico ali dve in na koncu ne kupim ničesar. Le kaj si misli prodajalka? Skoraj me je sram. Pred leti bi se vdala, danes pa suvereno odkorakam ven, brez vrečke. Zakaj? Ker točno vem, kaj si želim,« pravi Ana Vezovišek.

Kaj imate v omari?

Seveda nas zanima, kako se potem loti dejanskega nakupa oblačil in obutve. Tudi to nam je zaupala.

»Najprej se dodobra seznanim s svojimi omarami. Natančno še posebej, ko prihaja nova sezona oblačil, pregledam, kaj že imam in česar ne potrebujem več. Preverim tudi, kaj mi manjka ali pa bi bilo dobro zamenjati. Napišem si seznam in grem po nakupih,« opisuje konkretno strategijo.

A ne odpravi se tako v najbližji nakupovalni center, temveč najprej preišče internet. »Če bi vse poslovne obleke kupovala v prestižnih trgovinah, bi bila že zdavnaj prezadolžena. Narava posla od mene zahteva urejenost in to stane,« nam razkriva in ob tem dodaja, da si privošči le toliko, kolikor ji dopušča proračun, ki si ga je zastavila.

Celo zimo brez škornjev

perspective-1209341_640»Izkazalo se je, da mi spletno nakupovanje pri tem zelo pomaga. Drži pa, da vsega ne morem kupiti po internetu in takrat grem osebno po trgovinah.« Res pa je tudi, da zase ne kupi ničesar, dokler ne najde izdelka, ki ji resnično ustreza, tako cenovno, kot po videzu. Za konec nam zaupa še zanimivo prigodo.

»Zgodilo se je že, da sem celo zimo preživela brez škornjev, ker preprosto nisem našla pravih. Pa mislite, da mi je bilo hudo? Prav nič. Prihranila sem. Zato vam toplo priporočam, da nakupovanja oblačil in obutve ne jemljete tako zlahka in se nanj pripravite,« dodaja Ana.

Torej, se boste ta vikend odpravili na nakupovalni izlet, ali boste rajši za začetek prebrskali svojo omaro in ugotovili, kakšno je dejansko stanje. Odločite se tako, da bo prav.

Če pa bi še kakšen podoben nasvet, vas vabimo, da si preberete Anino knjigo Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?, kjer so številni drugi nasveti, ki vam bodo v zelo praktično pomoč. A pohitite, na voljo je le še nekaj izvodov!