Kako do super pokojnine?

Da je za dostojno pokojnino treba varčevati, čivkajo že ptički na veji. Da je za dolgoročne cilje smiselno varčevati na kapitalskih trgih, je postalo jasno tudi zakonodajalcem, ki so z zadnjo pokojninsko reformo preoblikovali tako imenovani drugi pokojninski steber.

Drugi pokojninski steber kot dodatno pokojninsko zavarovanje

Poleg prvega stebra – to je državne pokojnine – in tretjega stebra, kamor sodijo vsa ostala varčevanja, kot so investicijski skladi, rentna in naložbena zavarovanja, bančni produkti ter alternativne naložbe, poznamo v Sloveniji tudi drugi pokojninski steber.

Slednjega mnogi poznajo kot obliko dodatnega pokojninskega zavarovanja. V njem trenutno varčuje že pol milijona Slovencev. Le redki pa se zavedajo, da tovrstno varčevanje morda ni najbolj ugodna rešitev zanje.

Drugi steber: kopičenje denarja brez realnega donosa

Drugi pokojninski steber je namreč vse od svoje uvedbe ponujal le eno naložbeno politiko. To je bil sklad z zajamčenim donosom, ki je prav zaradi tega moral nalagati zelo konservativno. Posledično so bili realizirani donosi majhni in so dosegali le višino inflacije, kar pomeni, da smo v teh skladih le kopičili denar, realnega donosa pa nismo ustvarjali.

Imate sklenjeno tako imenovano dodatno pokojninsko zavarovanje? Ste prepričani, da je to varčevanje najbolj ugodno za vas?

V kolikor želite več informacij, nam pišite na info@vezovisek.si.