Ko jemljemo sami sebi

Smo že pri koncu januarja in veliko ljudi je v prvih tednih novega leta pozabilo na novoletne zaobljube, ki so si jih zastavili. Marsikdo je med zaobljube navedel, da bo bolje upravljal svoje osebne finance, da si bo privoščil dopust, kjer bo lahko odklopil možgane, kupil nov avto, stanovanje … Nato pa se kmalu po praznikih vrnemo v ustaljene tirnice in žal pozabimo na zastavljene cilje. Obljube, ki smo jih dali najpomembnejši osebi v svojem življenju – sebi.

Potem pa na koncu leta spet začnemo »jamrati«: že 3 leta nisem bil na dopustu«, »že eno leto nisem kupila novih čevljev«, »nimam denarja za …«, karkoli. Vse to so stavki, ki jih vedno znova posluša tudi Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Ko prihodki ne omogočajo, da bi kupili kar nas osrečuje

men-2425121_640»Ljudje se znajdejo v začaranem krogu in prihodki jim ne omogočajo, da bi si kupili ali privoščili tisto, kar jih resnično osrečuje. Verjeli ali ne, ljudje pogosto jemljemo sami sebi. Kaj to pomeni? Da kupujemo stvari, ki nas v resnici ne osrečujejo in si s tem podaljšujemo pot do pravih ciljev. Kar 20 odstotkov prihodka naj bi namenili stvarem, ki nam v resnici ne pomenijo prav dosti. In marsikje je ta odstotek še precej višji,« opozarja Ana Vezovišek.

Za vas ima ob tem tudi zanimivo nalogo. Predlaga, da si izračunate, koliko ste do zdaj že zaslužili. »Razmislite, koliko let že dobivate plačo in kakšno je povprečje teh prihodkov. Recimo, da znaša tisoč evrov na mesec, vi pa delate že 20 let oziroma 240 mesecev. Potem število mesecev zmnožite s povprečnim mesečnim prihodkom, ki je v tem primeru tisoč evrov. Znesek, ki ga boste dobili, vam bo povedal, koliko vas je stalo življenje v zadnjih 20 letih. V našem primeru je oseba v tem času zaslužila in zapravila 240 tisoč evrov. Žalostno je, da pri tem marsikomu ni uspelo prav ničesar prihraniti,« spomni na realnost velikega števila ljudi.

Saj si ne želite biti med tistimi, ki se bodo čez novih 15, 20 let vprašali, kam je šel vaš denar, ter ugotovili, da ne živite, kot bi si želeli, kajne? »Ne bodite med ljudmi, ki ugotavljajo, da že vrsto let jemljejo sebi, saj si niso privoščili tistega, kar so si v resnici želeli,« opozarja specialistka za financiranje in osebni proračun, ter ob tem dodaja, da se bomo nepotrebnega zapravljala najlažje znebili tako, da prenehamo impulzivno nakupovati. »Vprašajmo se, kaj si sploh želimo, določimo si cilje in jih začnimo uresničevati! Vsak nespametni nakup je že odmik od zastavljenega cilja.«

Življenjski recepti, ki jih lahko hitro vključimo v vsakdanje življenje, nam lahko odnesejo marsikatero skrb. Kar 44 receptov in 33 resničnih zgodb z rešitvami je Ana Vezovišek združila tudi v najnovejši knjigi Anini finančni recepti. Knjiga je že v predprodaji doživela velik uspeh, saj je v le nekaj dneh pošla tretjina naklade. Če si želite zagotoviti svoj izvod, pa le kliknite TUKAJ.