Konoplja – nova priložnost za investitorje?

Različne možnosti imajo tisti, ki želijo denar oplemenititi. Ena od priložnosti, ki jo napovedujejo, je industrija konoplje. A v tem trenutku je meja med legalnim in nelegalnim še zelo tanka, zato smo med slovenskimi upravljavci preverili, če svojim strankam že nudijo investiranje v produkt, ki ima na eni strani veliko zagovornikov in na drugi strani številne nasprotnike.

Investitorji, ki razmišljajo o tem, da bi svoja sredstva plemenitili tudi skozi industrijo, kot je konopljina, se morajo zavedati tveganja, ki ga prinaša področje živih organizmov. Investiranje v nižjih dobavnih verigah je varnejše, opozarjajo strokovnjaki, ampak …

Za konopljo, ki je bila doslej legalizirana za medicinsko uporabo v 29 državah, osem držav jo dovoljuje tudi za uporabo za druge (rekreativne) namene, večina osebnih finančnih svetovalcev verjame, da je le vprašanje časa, kdaj bo dosegla konec prepovedi splošne uporabe. To pa že predstavlja morebitno rojstvo ali vsaj razvoj nove industrije, podobno obdobju, ki je sledilo koncu prepovedi alkoholne pijače leta 1933. To je namreč privedlo do poslovanja v vrednosti 200 milijard ameriških dolarjev v ZDA. Industriji konoplje v tem trenutku že napovedujejo priložnost v višini vsaj 50 milijard evrov legalne prodaje do leta 2026 (danes 6 milijard). Za vlagatelje pa je to morda namig, naj začnejo iskati način, kako z novo priložnostjo obogatiti svoje portfelje.

Kaj imajo skupnega REIT, ETF in konoplja

Da so priložnosti in pogledi različni, kaže ustanovitev prvega investicijskega sklada za nepremičnine (REIT) na področju konopljine industrije. Ustanovljen je bil decembra 2016, od takrat pa so zabeležili -12 % donos. Gre za sklad, ki kupuje objekte s področja industrijskega kmetijstva za namen pridelave medicinske konoplje. Kot pravijo, je razlog za tak rezultat lahko nepravi trenutek za začetek investicije, a bi se situacija dolgoročno lahko obrnila. Sploh, če bi več držav prepoznalo in legaliziralo konopljo v zdravstvene namene in rekreativno rabo.

Strokovnjaki napovedujejo tudi, da lahko najvišji donos pričakujejo podjetja, ki vzgajajo in distribuirajo konopljo, a po drugi strani nase prevzemajo tudi največje tveganje, glede na zakonodajne spremembe. Politična klima se lahko spremeni čez noč, tako v pozitivno, kot negativno smer, lahko dodamo.

Bitcoin morebitni rešitelj industrije konoplje

Za vse, ki bi si vseeno želeli zajeti delček priložnosti, ki jo ta industrija prinaša, a z nekoliko bolj varne razdalje, obstaja možnost investiranja, ne v samo »rastlino«, ampak v zemljišča, na katerih jo vzgajajo. Kot pravijo strokovnjaki, je to nekoliko varnejša izbira, ki pa še vedno omogoča biti blizu morebitni priložnosti, ko bo konoplja enkrat dostojno legalizirana.

Še en način, ki se omenja za obhod zakonodajnih ovir, je vpeljava Bitcoina kot plačilnega sredstva. S tem bi se lahko izognili sredstvom, ki bi jih sicer želeli pridobiti od komercialnih bank, a le-te teh ne morejo zagotoviti zaradi (ne)legalizacije produkta.

Izziv: kako do pozitivnih donosov

Da nekateri resno iščejo priložnosti znotraj tega segmenta, nakazuje tudi ustanovitev prvega ETF s področja industrije konoplje. Letos februarja je namreč ETF Managers Group napovedala njegovo ustanovitev, uvrščen pa naj bi bil tudi na NYSE Arca.

A če pogledamo resnici v oči, tisti najbolj črnogledi, ali pa realni, napovedujejo, da naložbe v konopljo dejansko ne bodo na voljo povprečnim maloprodajnim vlagateljem, ampak le skozi zasebni sektor.

Po besedah Steva Gormleya iz družbe Seventh Point, je ključen izziv osebnih finančnih svetovalcev najti kvalificirane investicijske priložnosti, ki bodo prinašale pozitivne donose investitorjem. Ob tem pa dodaja, da bi svojim strankam odsvetoval vstop na omenjeno področje, vsaj dokler položaj konoplje ne bo razrešen.

Ali domači upravljavci omogočajo vlaganje v industrijo konoplje?

Danes večina denarja, ki se investira v industrijo konoplje prihaja iz manjših investicijskih skupin. Še vedno pa je veliko takih, ki ne želijo, da bi vstop na področje industrijske konoplje omadeževal njihove tradicionalne portfelje ali morda celo javno podobo. Zanimalo nas je, kakšne so realne možnosti investiranja v industrijo konoplje v Sloveniji oz. ali naše družbe za upravljanje že omogočajo tovrstne naložbe.

Kot pravi Sašo zajec iz Alta Skladov, te možnosti še nimajo. Prav tako v portfeljih trenutno nimajo naložb, ki se ukvarjajo z razvojem industrije konoplje pri Infondu. A kot pravi njihov predstavnik Miha Pitamic, razvoj industrije pozorno spremljajo.

Nekaj več o tem so nam znali povedati pri Triglav Skladih. »Zadnja leta je na private equity in venture capital področju res pozitiven trend pri investicijah v legalizirano industrijo konoplje, vendar so zbrani zneski v svetovnem merilu še vedno relativno majhni (nekaj 100 milijonov USD zbranih sredstev). Javnih delniških družb s prevladujočo tovrstno dejavnostjo praktično ni oz. so premajhne, zato v portfeljih naših vzajemnih skladov tovrstnih naložb nimamo. V naših portfeljih skladov sicer lahko najdemo podjetja, ki se ukvarjajo tudi s tem segmentom, vendar je delež poslovanja, vezan na industrijsko konopljo dokaj nepomemben. Nekatera podjetja v farmacevtski oz. prehrambni industriji (npr. Abbvie Inc., ali Associated British Foods Plc.) namreč tudi pridobivajo učinkovine iz industrijske konoplje v zdravstvene namene, vendar to predstavlja zanemarljiv del njihovega celotnega portfelja,« pravi Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja na Triglav Skladih.

Omenimo še, da sta na področju industrijske konoplje v zadnjih dveh letih kar okoli 70 % vseh investicij dobila sektorja biotehnologije in nepremičnin. A kot se strinja večina poznavalcev, naj bi najvišje donose lahko dosegali na področju proizvodnje medicinske konoplje, to pa že predstavlja vstop v farmacevtski sektor, ki prinaša svojevrstne izzive.