Nič kaj počitniški avgust na finančnih trgih

Letošnji avgust nam vlagateljem prav gotovo ne bo ostal v spominu po počitniškem lenarjenju, vsaj glede na dogajanje na finančnih trgih ne.
Napenjanje mišic glavnih akterjev trgovinske vojne, ZDA in Kitajske, pretiran optimizem glede zniževanja obrestne mere v prihodnosti in neusklajenost glavnih članov ameriške centralne banke (FED) glede nadaljnjih korakov, poplava včasih celo nasprotujočih si podatkov o bližajoči se recesiji ter nenazadnje tudi tviti predsednika Trumpa so krojili avgustovsko razpoloženje na svetovnih borzah.
Nikoli v zgodovini se še ni zgodilo, da bi sicer neuradne izjave kateregakoli svetovnega politika ali gospodarstvenika tako odločilno in v takem obsegu vplivale na rasti in padce tečajev, kot je to v primeru tvitov predsednika Trumpa. Kako to vpliva na zaupanje vlagateljev v finančne trge lahko presodite sami, pozitivno prav gotovo ne.

Kaj je pomembnejše za vlagatelje?

Kar se tiče trgovinske vojne, je razplet v tem trenutku spričo trme in nepredvidljivosti glavnih akterjev težko napovedati. Nekaj upanja nam lahko dajejo predsedniške volitve v ZDA v naslednjem letu, kjer tovrstna odprta vprašanja Trumpu ne bodo pripomogla k ponovni izvolitvi.
Se pa nam glede na dogajanje v zadnjih mesecih pogosto pojavlja vprašanje, kaj je bolj pomembno za vlagatelje oz. kaj bolj vpliva na tečaje, podatki o stanju ekonomije ali politika obrestnih mer centralnih bank?
Naj spomnimo, delnica je lastniški vrednostni papir s katerim postanemo delni lastnik podjetja, katerega delnico smo kupili. Naš interes je, da bo to podjetje v prihodnosti imelo dobre rezultate, izplačevalo dobre dividende in nam prinašalo tudi kapitalske dobičke, vrednost delnice pričakujemo da bo rastla. Kako je torej mogoče, da delniški tečaji kljub slabšim gospodarskim napovedim rastejo?

Zniževanje obrestnih mer lahko omili recesijo

Finančni trgi, analitiki in vlagatelji namreč pričakujejo, da bodo centralne banke z zniževanjem obrestnih mer pocenile zadolževanje, kar bo spodbudilo podjetja k investicijam in oživitvi gospodarske dejavnosti. To bo posledično odvrnilo ali vsaj omililo prihajajočo recesijo kot sestavni del ekonomskega dogajanja in ciklov.
Pa to vedno deluje? Niso finančni trgi nekoliko preveč optimistični? Včasih dobimo občutek, da se kljub vsemu nekoliko preveč zanašamo na centralne banke.
In prav to se dogaja zadnje mesece, ko so pričakovanja glede obrestnih mer zelo visoka. V tem obdobju so vlagatelji prav gotovo pri svojih odločitvah več poudarka dali bodoči politiki centralnih bank kot ekonomskim podatkom. Čas bo pokazal, ali so imeli prav.

Vrednosti delnic nekoliko upadle

Pa poglejmo, kaj se je dogajalo na svetovnih borzah v mesecu avgustu:
Spričo zgoraj omenjenih dejavnikov je bila nihajnost trgov močno povečana, padci in vzponi so si sledili kot po tekočem traku.
Spodnja tabela nam pokaže, da so v mesecu avgustu vrednosti delnic na svetovnih trgih nekoliko upadle. Še najbolje so jo odnesle japonske delnice, katerih primerjalni indeks MSCI Japan (in skladi ETF, ki mu sledijo) praktično niso spremenile svoje vrednosti (merjeno v evrih). Nekoliko slabše se je godilo evropskim in ameriškim delnicam, najslabše pa prav gotovo delnicam trgov v razvoju. Te so izgubljale vrednost tudi zaradi padca valut napram dolarju in evru.
Nesporni avgustovski zmagovalec pa so obveznice. Vlagatelji zaradi slabših gospodarskih napovedi in zniževanja obrestnih mer centralnih bank očitno prepoznavajo obveznice kot varno naložbo, kar se seveda pozna na njihovih tečajih. Tako zahtevani donosi tako kratkoročnih kot dolgoročnih obveznic še vedno drsijo. Težko je sicer napovedati koliko časa še, so pa prav gotovo neke meje, do koder je nakup še smiseln.


Kriptovalute v preteklih tednih

Kot je razvidno iz spodnjega grafa, se je vrednost Bitcoina kot najpomembnejšega predstavnika kriptovalut v mesecu avgustu nekoliko znižala. 31. avgusta 2019 je znašala 9.598 USD. Naj spomnimo, 27. junija, ko je bila letošnja vrednost najvišje, je presegla 13.000 USD. Je to morda priložnost za nakup oz. dopolnitev portfelja?

 

BITCOIN (BTC) 

Kaj se tokrat lahko naučimo?

Predvsem to, da je napovedovanje prihodnosti na finančnih trgih težka naloga. Ob poplavi vsakodnevnih podatkov je izjemno težko izluščiti, kaj je zares pomembno. Potrebna je tudi velika mera izkušenosti. Pa tudi to v zadnjem času pogosto ni dovolj za pravilno presojo.
Kot omenjeno, lahko že en nepredvidljiv tvit Donalda Trumpa stvari postavi na glavo. Logika tu ne pomaga kaj dosti.
Zato se je prav v zadnjem obdobju že večkrat pokazalo, da je pomembno, da ne reagiramo panično in se pred odločitvami posvetujemo s strokovnjakom.
Taki tviti so običajno po učinku bolj kratkoročne narave, stvari pa se kmalu vrnejo na svoje mesto. Za nas je najbolje, da se držimo svoje strategije in se ne pustimo zmesti.
Modro pa je, da svojo naložbeno strategijo prilagodimo, če so se nam življenjske okoliščine spremenile do take mere, da je to potrebno.

Če bi o investiranju izvedeli več, pa si lahko prenesete tudi najnovejšo e-knjigo ABC investiranja, ki smo jo pripravili za vas. Na voljo je TUKAJ.