Opazujmo kam gre naš denar

upravljanje_z_osebnimi_financami

Eno izmed osnovnih pravil, ki bi ga moral upoštevati vsakdo, ki prejema prihodke (ne glede na obliko dela), je ta, da vemo kam gre naš denar. »To lahko ugotovimo tako, da začnemo opazovati, kaj se z našim denarjem dogaja. Kaj se torej zgodi po tem, ko dobimo npr. priliv na račun in kateri so tisti stroški, ki najbolj zajedajo v naš proračun,« je za revijo Liza povedala Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Zelo pogosto ljudje kot izgovor, zakaj ne vodijo svojega proračuna rečejo: imam tako majhne prihodke, da imam vse v glavi ali pa celo rečejo, da so njihovi prihodki dovolj veliki in da se s tem ne rabijo ukvarjat. Zakaj bi se obremenjevali s tem in porabljali svoj čas ali pa se celo po nepotrebnem spravljali v stres?

Z vodenjem proračuna načrtujemo svojo porabo

»A na žalost ne moremo biti tako prepričani, da vemo kam gre naš denar, v kolikor nimamo vzpostavljenega nadzora. To, da vodimo vse v glavi ali pa da tako ali tako ne rabimo nič vodit, ker konec meseca tako nič ne ostane je NAPAČNO prepričanje. Obstaja tudi prepričanje, da pa bomo potem s tem vzpostavili nadzor nad partnerjem, ki tudi ni pravo. Z vodenjem proračuna začnemo NAČRTOVATI svojo porabo. Skupno porabo, v kolikor živimo s partnerjem,« opozarja Ana Vezovišek.

Res ne moremo vedeti kam gre naš denar, če ne spremljamo našega proračuna. Marsikdo na vprašanje kam gre njegov denar odgovori: Za položnice. Za hrano. »In ko jim postavim vprašanje ali morda vedo za katere položnice, koliko gre za hrano in koliko za prevoz, nastane tišina. Ljudje takrat kaj hitro spoznajo, da v resnici ne vedo kam gre njihov denar. Kar vedo, oz. v kar so prepričani je to, da ga imajo premalo, ne glede na višino prihodkov.«

Stroški niso vsak mesec enaki

A resnica se skriva drugje. »Najprej moramo ugotoviti koliko denarja v resnici potrebujemo. Ni res, da moramo vsak mesec vse porabiti enako. Saj niso vsak mesec vsi stroški enaki,« opozarja specialistka.

Imamo fiksne stroške, ki jih lahko predvidimo in variabilne, ki nihajo in so odvisni od obdobja (ali je poletje ali je zima), od tega ali gre za pričakovane ali nepričakovane stroške, od naše porabe itd.

»Zato je pravilo, Opazujmo kam gre naš denar, neizogibno! Kaj to pomeni? Da moramo začeti spremljati našo porabo, vsak evro oz. cent. Pa ne zato, da si bi potem kaj očitali ali še huje, da bi očitali svojemu partnerju, ampak zato, da bomo videli kakšne so naše navade oz. bolje razvade. Edino na ta način bomo lahko sploh ugotovili koliko v resnici potrebujemo in kaj je tisto, kar nam v resnici prinaša zadovoljstvo. Ni ga hujšega, ko si človek več let zaporedoma ne privošči dopusta, ker nevede ali nehote denar izgublja na drugih, nepomembnih stvareh.«

Čas je torej, da prevzamemo nadzor nad našim denarjem in da prevzamemo vlogo gospodarja!