Osebna finančna svetovalka pravi: Ne odločajte se sami, ko gre za nakup stanovanja!

Ko sem našla stanovanje, v katerega sem se praktično zaljubila, sem bila prvotno pripravljena plačati polno ceno.

Potem, ko že 4 leta spremljam stranke, ki gredo v najem kredita za nepremičnino ali pa imajo kredit za nepremičnino, sem se prvič v življenju podala v najem kredita tudi sama.

Glede na to, da imam zaradi pretekle prakse s strankami že nekaj znanja na tem področju, sem pričakovala, da ta proces zame ne bo tak izziv kot za povprečnega Slovenca, ki se pri najemu kredita srečuje s povsem novimi izrazi, zakoni ter praksami bank.

A dejansko je drugače, ko gre zate. Ko sem našla stanovanje, v katerega sem se praktično zaljubila, sem bila prvotno pripravljena plačati polno ceno (ki je bila napihnjena v nebo) in tudi sprejeti prodajalkine pogoje, da se stanovanje proda preko dveh različnih pogodb, zato da se gospa v celoti izogne plačilu davka na kapitalski dobiček, ker ni bila tako skrbna, da bi vnaprej razmišljala in si prijavila stalno prebivališče na tem naslovu.

Dve pogodbi – dva različna kredita

Posvet s specialistko na tem področju v našem podjetju, Ano Vezovišek, mi je razodel, da bi me lastničina zahteva za prodajo preko dveh pogodb stala bistveno več pri najemu kredita, saj bi me prisilila v najem dveh različnih kreditov – stanovanjskega in potrošniškega. Prodajalki je bil ta argument nepomemben, pripravljena ni bila na noben kompromis, pomembni so bili izključno njeni interesi.

Če se ne bi posvetovala s tretjo osebo, ki ima hladno glavo in bogate izkušnje na tem področju, bi po vsej verjetnosti šla v nakup tega stanovanja, pri čemer je vprašanje, ali bi se sploh kdaj zavedala, kako dražje sem prišla skozi, kot če ona ne bi zahtevala plačilo kupnine preko dveh pogodb.

Če se to lahko pripeti meni, ki naj bi bila odlično informirana na tem področju, kako se to ne bi zgodilo Slovencu, ki je podpovprečno finančno pismen (kot so pokazale različne neodvisne raziskave) in je na tem področju popoln laik. Redkokdo se temu izogne. Razlika je samo v tem a) kako hudo napako si pri tem storil in b) ali se sploh kdaj zaveš, da si nekaj spregledal in koliko te je to stalo.

Neodvisni strokovnjak je na naši strani

Pri najemu kredita v švicarskih frankih je sedaj kreditojemalcem kristalno jasno, da se niso smotrno odločili, ko so najemali kredit in da bančnim referentom ne gre slepo zaupati. Bolje je imeti neodvisnega strokovnjaka, ki bo izključno na tvoji strani.

Pa vendar, glavnina preostalih slovenskih kreditojemalcev, po domače povedano, nima pojma, kako dober je kredit, ki so ga vzeli. Po podpisu kreditne pogodbe nikoli več ne pogledajo, če je sploh dobra oziroma, če je še dobra, saj so obrestne mere kasneje na trgu povsem drugačne kot v času, ko so kredit najeli.

To pa se ne dogaja samo na področju osebnih financ. Po svetu boste našli številne vrhunske strokovnjake na različnih področjih – v medicini, pravu, podjetništvu, itd., ki bodo znali preceniti, da sami sebi ne morejo objektivno svetovati, zato bodo pomoč poiskali pri drugem vrhunskem strokovnjaku.

Ne slepimo se – ostanimo skromni – nismo pojedli vsega znanja tega sveta, zato se pred največjimi finančnimi transakcijami v življenju (kar kredit za nepremičnino absolutno je), posvetujmo z neodvisnimi strokovnjaki, ki nas bodo s trezno glavo vodili skozi minsko polje drobnega tiska in čustvene, nerazumske odločitve.

Petra Bokal, osebna finančna svetovalka