Prihajajo spremembe za normirance

V Sloveniji je velik delež tistih, ki so za obliko dela izbrali samozaposlitev – odprli so s.p.. A že nekaj let se tudi te delijo na klasične podjetnike in normirance. Slednjih je že več kot 30 tisoč in so pogosto »na tapeti« oz. njihov nadaljnji obstoj v zadnjem času ni bil najbolj jasen.

Še v začetku leta je bilo govora, da bi znali to obliko dela celo ukiniti, govorilo se je o zlorabi sistema in prevelikih stroških za državo. A po najnovejših informacijah naj bi ta oblika podjetništva ostala, seveda z nekaj spremembami.

Kakšne spremembe se nam obetajo?

Po poročanju Financ naj bi bile glavne spremembe naslednje:

  • meja za vstop v sistem obdavčenja po normiranih odhodkih bo še vedno sto oziroma 50 tisoč evrov, odvisno od tega, ali je vsaj ena oseba polno zaposlena;
  • spremembe lahko pričakujemo tudi pri višini normiranih odhodkov; zdaj je ta 80 odstotkov vseh prihodkov, v prihodnje bo lahko avtomatično manj priznanih odhodkov, torej se bo nekaterim bolj splačalo obdavčevanje po dejanskih odhodkih;
  • obdavčitev pri s. p. ne bo več štiriodstotna (zdaj se namreč obdavči 20 odstotkov prihodkov v višini 20 odstotkov davka, torej je dejanski davek štiri odstotke celotnih prihodkov), temveč bo normiranec plačal davek glede na dohodninsko lestvico. Torej, večji bodo prihodki, višja bo stopnja davka;
  • dodatne olajšave bodo lahko dobili tisti normiranci, ki imajo najmanj bruto prihodkov, verjetno sicer kakšnega tisočaka ali nekaj sto evrov na mesec. Tem bi se takšen sistem lahko celo bolj izplačal, kot se jim danes;
  • predvidoma naj bi se normirancem upoštevale tudi vse druge olajšave, ki jih imajo sicer redno zaposleni, denimo vzdrževani družinski člani, pa tudi splošna olajšava.

Celoten članek lahko preberete TUKAJ.

Kaj se nam bolj splača – klasičen s.p. ali normirani?

Če opravljamo svetovalno ali storitveno dejavnost, kjer nimamo veliko stroškov, se nam zagotovo bolj splača imeti normirani s.p., saj v tem primeru za davke namenimo le štiri odstotke (zaenkrat).

Če pa smo podjetnik z veliko stroški (npr. v gostinstvu nakup hrane, izdelovanje produktov za katere moramo kupiti materiale, visoki stroški najemnine prostorov in podobno), pa se nam zagotovo bolj splača odpreti klasičen s.p. oz. drugo obliko podjetja.

Zakaj? Ker so naši prihodki morda lahko zelo visoki, a na drugi strani so visoki tudi naši stroški, ki jih moramo plačati. Normiranci pa plačujejo davek vezan samo na prihodke in ne glede na stroške.

Pri klasičnem s.p.-ju velja izpostaviti, da v kolikor smo samozaposleni, na dobiček do višine približno 6.000 evrov ne plačamo davka na dobiček. Torej, če bo naša bilanca na koncu pokazala, da so bili stroški vezani na dejavnost in prihodki uravnoteženi oziroma niso presegali tega zneska, bomo vedeli, da se nam bolj splača obdržati klasičen s.p..

Razvoj svojega podjetja ne prepustite naključju

Preračunajte torej kakšni so vaši prihodki in odhodki, naredite si bilanco svojega podjetja in videli boste, kaj se vam bolj splača.

Pri tem vam z veseljem pomagamo tudi mi. Zavedamo se namreč, da poslovnega uspeha vašega podjetja, ne smete prepustiti naključju. Znati upravljati z denarjem ni tako preprosto, kot se zdi. Še posebej, če ste v svojem poslu za vse bolj ali manj sami in se od vas pričakuje, da obvladate tudi upravljanje z denarjem.

Razvoj podjetja je odvisen od tega, kako se boste spoprijeli z zunanjimi dejavniki. Delajte tisto, v čemer ste najboljši. Preostale naloge pa prenesite na druge. Na ta način boste učinkovitejši. Če vas zanima več o tem, kako z našo pomočjo izboljšati svoje delovanje, pa nam pišite na info(at)vezovisek.si/new in dogovorili se bomo za informativno srečanje.