Razkrivamo! 51 % Slovencev je finančno nezrelih …

Nedavna raziskava, ki smo jo opravili v okviru Izračuna finančne starosti je pokazala, da se kar 51 % Slovencev in Slovenk nahaja v obdobju otroka in mladostnika. Kaj to pomeni? Da več kot polovica Slovencev in Slovenk ne zna ravnati z denarjem, živi od plače do plače in komaj kaj privarčuje, ali celo nič.

Izračun finančne starosti je orodje, ki je nastalo skupaj s knjigo Adijo, finančni stres!, avtorjev Ane in Mitje Vezoviška. Namen izračuna je ugotoviti, v katerem finančnem obdobju se nahajamo. Saj vemo, celotna industrija nam ponuja izdelke, kako (p)ostati biološko čim mlajši. Pri finančni starosti pa je ravno obratno, vsakdo bi si želel biti finančno čim starejši in s tem čim bolj neodvisen. Bodimo iskreni, vsi bi si želeli biti že v mladosti finančno stari, kajne?

Tako sta avtorja v okviru projekta in knjige pripravila omenjeni Izračun finančne starosti, ki opredeljuje šest finančnih obdobij: otrok, mladostnik, odrasel, zrel, starostnik in modrec. Ni težko uganiti, da mlajša ko je finančna starost, slabše je naše ravnanje z denarjem, manj imamo privarčevanih sredstev in slabše je naše razmerje med prihodki in izdatki.

Kot je pokazala raziskava, ki jo je doslej izpolnilo že več kot 1191 Slovencev (številka se vsak dan posodablja, saj je izračun še vedno na voljo tukaj: www.financnastarost.si), imamo v Sloveniji skoraj 51 % finančnih otrok in mladostnikov, dobrih 46 % se jih finančno uvršča v razred odrasel, slaba 2 % je zrelih, v najvišjem razredu, kjer so finančni starostniki in modreci, pa se nahaja manj kot 2 % Slovencev in Slovenk.

»Postati finančno zrel ni preprosto, vendar je mogoče! Vprašanje je le, kaj smo pripravljeni narediti, da to dosežemo. Seveda je veliko odvisno tudi od tega, kje smo danes, koliko smo finančno stari oziroma v katerem finančnem obdobju smo. A vsi moramo prehoditi isto pot in iti skozi vsa obdobja finančnega odraščanja,« pravita Ana in Mitja Vezovišek.

Kako prehoditi to pot in priti do finančne zrelosti, pa tudi, koliko imamo Slovenci prihrankov po posameznih kategorijah, koliko nas prehiteva svojo prihodnost in koliko nas je daleč od tega, da bi zaživeli brez finančnih skrbi, bosta razkrila ta četrtek, 30. januarja, ob 16. uri, na 6. Dnevu finančne pismenosti.

Da boste iz prve roke slišali tudi vse ostale podatke, predvsem pa, kako čimprej finančno odrasti, se nam pridružite na Dnevu finančne pismenosti. Več …