Ste tudi vi padli na izpitu za rentno zavarovanje?

Tudi jaz sem sem padla na izpitu za rentno zavarovanje. Edino rentno zavarovanje, ki sem ga kdajkoli sklenila, sem sklenila zase in za partnerja. Rešitev mi je predlagal kolega. Oh, spet kolega.

“Želela sem varčevati, nisem vedela na kaj naj bom pozorna…”

Skupaj s partnerjem sva varčevala vsak po 75 € mesečno, skupaj 150 €. Seveda nisem točno vedela na kaj naj bom pozorna pri sklepanju, želela pa sem varčevati. Po enem letu sem poklicala kolega, ki mi je sklenil zavarovanje/varčevanje, a se mi ni oglasil, zato sem klicala na zavarovalnico. Izvedela sem, da nimam skoraj nič sredstev, saj je bila večina namenjena sklepalnim stroškom. Kakšnim stroškom?

Po tem sem pogledala polico, na kateri ni nič pisalo. Ker na podlagi telefonskega klica in osebnega srečanja s predstavnikom zavarovalnice nisem uspela ugotoviti, koliko me pravzaprav polica stane, sem se v zadevo malce bolj poglobila in na koncu ugotovila, da je edina prava rešitev storno police. To je pomenilo, da se odpovedujem vsem premijam, ki sem jih vplačala za obe polici. Skupaj natančno 1.800 €.

Bi se odpovedali 1.800 €?

Verjetno se vam zdi čudno, kajne, da sem se kar tako odpovedala 1.800 €!? Bi se vi? Tega nisem storila na pamet. Namreč, izračunala sem si, da bi izgubila vsaj še enkrat toliko, če bi z varčevanjem nadaljevala. Torej, izgubila bi vsaj še 1.800 €.

Uganite, koliko klicev sem prejela s strani kolega, potem, ko sem prekinila polico. Toliko, da sem skoraj morala vključiti avtomatski odzivnik. Šest klicev, sms in dve elektronski pošti. Seveda mi ni dalo miru, zakaj me ni in ni hotel spustiti, potem pa sem ugotovila: sklepalni stroški se v določenem delu vračajo, v kolikor se polica prekine v prvih treh letih. Prepričana sem, da je moral vračati vse ali del prejete provizije, kar je precej visoka vsota in to vsekakor ni prijetno, kajne?

161-ste-tudi-vi-padli-na-izpitu-za-rentno-zavarovanje

Enoznačen odgovor na obstaja!

Kaj pa se splača storiti vam? Ne vem, ker ne vem, katero varčevalno polico ste sklenili, za koliko časa, pod kakšnimi pogoji, koliko časa že varčujete… Imate namreč kar precej različnih možnosti: nadaljevanje, storno, odkup, predujem, skrajšanje dobe, kapitalizacija,…

Enoznačnega odgovora ni in biti zaletav pri teh stvareh običajno ni dobro. Takole na pamet, pa vas lahko kar precej stane. Pridobite konto kartico (kartico vseh stroškov) pri zavarovalnici in pojdite z njo do neodvisnega osebnega finančnega svetovalca. Če vam zavarovalnica ne bo želela dati konto kartice, vam na podlagi dolgoletnih izkušenj neodvisen finančni svetovalec morda vseeno lahko pomaga.

Včasih je vredno začeti na novo

Pomislite kolikokrat ste zavili na napačno pot in na njej vztrajali, pri tem izgubili ogromno časa in energije. In za kaj? Da ste si na koncu vendar le priznali, da ste ga polomili. Včasih je vredno prej priznati in začeti na novo. Verjemite, ni tako težko, kot se zdi.

Nataša Kozlevčar, osebna finančna svetovalka