Teden denarja 2024: “Zaščitite svoj denar, zavarujte svojo prihodnost”

V tednu med 18. in 24. marcem se po vsej Evropi odvija Evropski teden denarja, ki letos nosi posebno sporočilo: osveščanje o spletnih prevarah. V dobi digitalizacije, ko so naše finance bolj kot kdaj koli prej izpostavljene nevarnostim spletnega sveta, postaja ozaveščenost o varnem upravljanju z denarjem ključnega pomena. Teden denarja, pod okriljem Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), nas letos vabi, da se podrobneje posvetimo naši finančni varnosti pod geslom “Zavarujte svoj denar, zaščitite svojo prihodnost”.

Zaščita pred spletnimi prevaranti ni zgolj vprašanje tehnološke varnosti, ampak tudi stopnje naše finančne pismenosti. V času, ko so prevaranti izjemno iznajdljivi in ko se oblike spletnih prevar neprestano spreminjajo, je pomembno, da smo korak pred njimi – ne le s tehnologijo, ampak tudi s svojim znanjem. Finančna pismenost namreč ni le sposobnost razumevanja financ, ampak tudi orodje, s katerim lahko prepoznamo potencialne nevarnosti in se učinkovito zaščitimo pred njimi.

Finančna pismenost je ključ do svobode odločanja, brez katere smo le listje na vetru ekonomije.

Izkoristite teden za priložnost, da se kot posamezniki opolnomočite z znanjem in orodji, ki vam pomagajo varovati vaše premoženje. Z nizom brezplačnih dogodkov, delavnic in seminarjev, ki so na voljo po vsej Sloveniji, Evropski teden denarja stremi k temu, da bi vsak izmed nas postal bolj odporen na finančne prevare in bolje pripravljen na upravljanje z osebnimi financami.

Najpogostejše spletne prevare

Spletni svet je postal neizčrpen vir inovacij in priložnosti, a hkrati odpira vrata številnim prevarantom, ki prežijo na neprevidne uporabnike. Spletne prevare so raznolike in se nenehno razvijajo, zato je ključnega pomena, da smo na tekočem z najnovejšimi taktikami prevarantov in znamo prepoznati morebitne nevarnosti.

Če zveni predobro, da bi bilo res ... Potem je.

Phishing – ena izmed najbolj razširjenih metod, kjer prevaranti prek lažnih elektronskih sporočil ali spletnih strani poskušajo pridobiti osebne podatke, kot so gesla, številke kreditnih kartic ali identifikacijske podatke. Sporočila in spletne strani so pogosto zelo prepričljive in imitirajo uradne institucije ali banke.

Investicijske prevare – Investicijske prevare so vse bolj prisotne na internetu, še posebej ko gre za naložbe v kriptovalute. Pogosto se pojavljajo na družbenih omrežjih, spletnih straneh in forumih ter ciljajo predvsem na začetnike v svetu investicij.

Prevaranti obljubljajo neverjetne donose in uporabljajo različne metode, da pridobijo vaše zaupanje in denar. Med njimi so lažni oglasi, ki vas mamljivo vabijo k vlaganju, in ponarejene spletne strani, ki prikazujejo nerealno visoke donose. Velikokrat vas goljufi kontaktirajo neposredno, izdajajo se za zanesljivega poslovneža, da vas prepričajo o ‘enkratni’ priložnosti.

Znaki, na katere morate biti pozorni, vključujejo obljube o nerealno visokih donosih, pritisk s časovno omejenimi ponudbami in zahteve po predaji osebnih dokumentov ali dostopnih podatkov.

Lažne spletne trgovine – še ena pogosta prevara, kjer prevaranti ustvarijo spletne trgovine, ki prodajajo izdelke po neverjetno nizkih cenah. Po plačilu izdelki nikoli ne prispejo, spletna stran pa kmalu izgine.

Zloraba identitete – prevaranti lahko ukradejo vaše osebne podatke in jih uporabijo za odpiranje računov, kreditov ali celo za izvajanje kaznivih dejanj v vašem imenu.

Zavedanje in poznavanje teh metod je prvi korak k varnejšemu digitalnemu življenju. Ne glede na to, kako prepričljiva se zdi ponudba ali sporočilo, je pomembno, da smo skeptični do nečesa, kar zveni predobro, da bi bilo res, in previdni pri deljenju svojih osebnih in finančnih informacij na spletu.

Nasveti za prepoznavanje in preprečevanje spletnih prevar

Prevaranti uporabljajo različne taktike, da bi prišli do vaših osebnih in finančnih informacij. Na srečo obstajajo načini, kako prepoznati morebitne prevare in se pred njimi zaščititi. Tukaj je nekaj ključnih nasvetov:

Bodite pozorni na nenavadne zahteve. Prevaranti pogosto zahtevajo osebne informacije preko e-pošte ali telefona. Ne zaupajte takšnim zahtevam, še posebej, če se tičejo vaših finančnih podatkov.

Preverite verodostojnost spletnih strani. Preden vnesete osebne ali finančne informacije, preverite, ali je spletna stran varna (pazite na HTTPS in ključavnico v naslovni vrstici brskalnika).

Bodite skeptični do obljub o hitrem bogastvu. Če se sliši predobro, da bi bilo res, je verjetno prevara. Investicijske prevare pogosto obljubljajo visoke donose z minimalnim tveganjem.

Uporabljajte močna in različna gesla. Za zaščito svojih računov uporabite kompleksna gesla in za vsako spletno storitev drugačno geslo.

Ne klikajte na sumljive povezave. Bodite previdni pri odpiranju e-poštnih prilog ali klikanju na povezave v sporočilih, ki izgledajo sumljivo.

Uporabite dvokoračno avtentikacijo. Kjer je to mogoče, aktivirajte dvostopenjsko avtentikacijo za dodatno varnostni nivo pri dostopu do vaših spletnih računov.

Ostanite informirani. Spremljajte najnovejše novice o spletnih prevarah in se seznanite z najpogostejšimi taktikami prevarantov.

Prijavite sumljive aktivnosti. Če naletite na potencialno prevaro, jo prijavite ustreznim organom ali spletnim platformam.

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko znatno zmanjšate tveganje, da bi postali žrtev spletnih prevar. Ključ do varnosti na spletu pa ostaja previdnost in nenehno izobraževanje o novih grožnjah, kajti z razvojom tehnologij se razvija tudi prekanjenost tehnoloških prevar.

Brezplačni dogodki v Tednu denarja 2024

Teden denarja ponuja izjemno priložnost za poglobitev znanja o finančni pismenosti in varnosti. Po vsej Sloveniji so organizirani dogodki, ki so namenjeni tako začetnikom kot tudi izkušenim posameznikom na področju financ. Za vas smo zbrali seznam dogodkov, ki vam jih močno priporočamo:

Banka Slovenije organizira serijo delavnic in predavanj, kjer boste lahko pridobili vpogled v osnove finančnega sistema, se seznanili z varnim ravnanjem z denarjem in razumeli, kako prepoznati in se zaščititi pred finančnimi prevarami. Več informacij najdete na njihovi spletni strani tukaj.

Muzej bančništva Bankarium vabi na interaktivno razstavo, ki skozi zgodovino bančništva osvetljuje razvoj finančnih instrumentov in predstavlja, kako se je skozi čas spreminjalo razumevanje varčevanja in vlaganja. Dogodki, ki jih pripravljajo, so odlična priložnost za učenje skozi zabavo.

Andragoški center Slovenije nudi sedemdnevni finančni izziv, ki je zasnovan tako, da izboljšate svoje upravljanje z osebnimi financami. S pomočjo praktičnih nalog in vaj se boste naučili, kako postaviti realen proračun, optimizirati svoje izdatke in okrepiti svoje varčevalne navade. Dodatne informacije in prijava na izziv sta dostopna na njihovi spletni strani.

Vsak od teh dogodkov predstavlja dragoceno priložnost za nadgradnjo vašega znanja in veščin na področju financ. Ne zamudite jih!

Teden denarja – priložnost za naložbo vase

Teden denarja ni zgolj letni dogodek, temveč je priložnost za vsakega izmed nas, da se posvetimo svoji finančni izobrazbi in varnosti. V času, ko so spletne prevare vse bolj razširjene in sofisticirane, postaja finančna pismenost naš ščit in meč v boju proti potencialnim finančnim grožnjam.

Finančna pismenost naj bo proces, ki traja celo življenje. Svet se neprestano spreminja, in s tem tudi finančni trgi in potencialne nevarnosti, ki prežijo na nas. Zato ostanimo radovedni, iščimo nove informacije in priložnosti za učenje.

V času, ko so spletne prevare vse bolj razširjene in sofisticirane, postaja finančna pismenost naš ščit in meč v boju proti potencialnim finančnim grožnjam.

Teden denarja je več kot le serija dogodkov; je opomnik, da je finančno izobraževanje ključ do finančne neodvisnosti in varnosti. Vzemite si čas za raziskovanje, učenje in izboljšanje svojih finančnih veščin – vaša prihodnost vam bo hvaležna.

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp