V treh korakih do socialne varnosti otroka

Konec poletja pomeni konec počitnic in priprave na novo šolsko leto. Bolezni in poškodbe so sestavni del otroštva in naivno razmišljanje o tem, da se mojemu otroku ne bo nič zgodilo, je nesprejemljivo. Nujno je, da zaščitite otrokovo delovno sposobnost.

 

Poskrbite za socialno varnost otroka

Bolezni in poškodbe so sestavni del otroštva in naivno razmišljanje o tem, da se mojemu otroku ne bo nič zgodilo, je nesprejemljivo. Veliko ljudi pravi, da plačujejo zavarovanja za otroka že leta in da je to “nek” nepotreben strošek, saj se otroku nič ne zgodi. Nikoli ni bolan, nikoli ni polomljen. Res je, da praske in zlomi, ki se zacelijo, ne predstavljajo finančnega bremena za starše, a hujše bolezni oziroma poškodbe s trajnimi posledicami imajo lahko dramatične finančne posledice za celo družino. Dovolj je, da se kaj hudega zgodi enkrat. Zato je nujno, da zaščitite otrokovo delovno sposobnost z nakupom ustrezne zavarovalne vsote. To je tudi edino zavarovanje, ki ga naši otroci običajno potrebujejo.

Za primer nezgode poznamo nezgodno zavarovanje, za primer bolezni pa zavarovanje kritičnih bolezni, ki je v Sloveniji še v povojih in ni ustrezne ponudbe. Poleg tega je pri mladostnikih tveganje razvoja bolezni bistveno nižje, kot pri odraslih osebah, zato je najbolj pomembno, da so ustrezno nezgodno zavarovani.

 

Trije koraki do ustreznega kritja

Da boste izbrali ustrezno kritje za vašega otroka sledite korakom, ki jih opisujemo v nadaljevanju.

1) Preglejte spletne strani ponudnikov nezgodnega zavarovanja za otroke

Pri izbiri izberite tisto zavarovanje, ki ponuja najvišjo zavarovalno vsoto za primer trajne invalidnosti in najmanj ostalih kritij. Stroški, povezani z invalidnostjo, bi predstavljali največje breme za družinski proračun. Ob težji invalidnosti je treba preurediti bivališče, hkrati pa nas lahko doletijo visoki stroški negovanja, specialističnega zdravljenja in medicinske opreme. Izključena ni niti možnost, da mora vsaj eden od staršev ali partnerjev zapustiti službo. Ob upoštevanju teh dejstev je razumljivo zakaj otroci potrebujejo visoko zavarovalno vsoto za invalidnost. Če je možno naj ta doseže pol miljona evrov! Ker tega nobena zavarovalnica ne ponuja morate preostanek kritja zagotoviti preko družinskega nezgodnega zavarovanja.

2) Zavarovanje za otroka sklenite preko spleta

Če boste tovrstno zavarovanje sklepali pri vašem zavarovalnem zastopniku ali v poslovalnici zavarovalnice boste plačali višjo ceno, kot če boste to storili preko spleta. Seveda to ne velja za vse produkte, še posebej ne za takšne, kjer potrebujete pomoč pri izbiri pravega. A nezgodno zavarovanje za otroka lahko sklenete sami.

3) Preverite pogoje za sklenitev družinskega zavarovanja

Ker zavarovanja za otroke ne ponujajo dovolj visokih zavarovalnih vsot, morate za popolno varnost urediti dodatno zavarovanje, kar bo najceneje preko družinske police. Če boste plačevali skupno premijo, bo ta namreč manjša kot seštevek posameznih premij za vsakega družinskega člana posebej.