Varčevalci so nepremišljeni naivneži!

Mislite, da se hecam, pa se ne. Vsi, ki na dolgi rok varčujejo v napačnih rešitvah in rešitvah, ki realno ne plemenitijo sredstev, so nepremišljeni naivneži. Pa ne v slabem pomenu besede, da se razumemo, a dejansko bodo realno imeli manj, kot so vplačali.

Če bi vas vprašala, zakaj ste se odločili varčevati, verjamem, da bi bil vaš odgovor: » ker si želim doseči določen cilj: dobro pokojnino, študij otroka, nakup avta, ….«

In super je slišati, ko veste, da je za določen cilj potrebno varčevati. A naj denar dela za vas v času varčevanja, naj se plemeniti bolj, kot vam ga inflacija vzame. Sicer boste morali privarčevati mnogo več kot ste mislili, da potrebujete. Upam, da ste si izračunali, koliko želite in čez koliko časa.

V spodnjem grafu si lahko ogledate inflacijo v letih od 2004 do sredine 2015.

varcevanje_03[1]

Vir: Statistični urad RS

Če bi upoštevali uradno inflacijo, bi to pomenilo, da ste v zadnjih 11 letih izgubili 25 % vrednosti svojih sredstev. Zato je tako zelo pomembno, da varčujete tam, kjer vam vsaj ohranja realno vrednost sredstev.

A vse prepogosto srečam ljudi, ki varčujejo v nogavici, na banki, v naložbenem življenjskem zavarovanju, v garantiranih produktih in podobno.

Pa poglejmo, če je to res pametno?

Varčevanje v nogavici

Varčevanje v nogavici pomeni, da ste realno izgubili vsaj toliko, kot znaša inflacija. Zato se vedno sprašujem, kje ljudje vidijo varnost varčevanja.

Poleg tega ne pozabimo, da so sredstva doma tudi tarča mnogih nepridipravov. Tako bi vam lahko povedala moja babica, ki še danes ne more preboleti dogodka izpred let, ko je nepovabljen nepridiprav odnesel vso zlatnino, vključno s poročnim prstanom.

Varčevanje v banki

Zadnjič sem prejela zanimiv dopis s strani banke, ki mi je sporočila, da bodo mojo vlogo na vpogled od zdaj obrestovali po 0,001 %. Me zanima, če ste bili pozorni, kako hitro navzdol je šla obrestna mera na vpogled: iz 0,1% na 0,01%, sledila je 0,001%, danes pa je že 0,0001%.

Ste razliko sploh opazili? Verjetno se vam to ne zdi niti omembe vredno, toda ali veste kaj se zgodi z vašimi sredstvi, če je inflacija nad 0,0001%. Realno so že jutri vredna manj.

V spodnji tabeli si lahko ogledate obrestno mero na 13-mesečni depozit pri bankah.

01[1]

Vir: Depoziti.si 

Varčevanje v naložbenem življenjskem zavarovanju

Strinjam se, da niso vsa naložbena življenjska zavarovanja slaba, a roko na srce, le redka so dobra. Vsaj za stranko. Imate nekaj takega doma? Spodaj podajam primer zavarovalne police s 100 € premijo z indeksacijo.

varcevanje_10[1]

 

 

Resnično upam, da take police niste sklenili. Če bi vam nekdo rekel, da boste plačevali 10 % stroškov na tisto, kar boste vložili, kako bi mu odgovorili?

Upam, da bi bil vaš odgovor, ne hvala. Za delniške trge je namreč značilno, da je njihova dolgoletna povprečna donosnost približno 9%. Kako je torej mogoče, da je taka polica za vas sploh lahko primerna? Ali verjamete, da bi z varčevanjem na banki ob istih predpostavkah, privarčevali vsaj 10.000 več? Koliko je torej vreden moj nasvet?

Predlagam, da pogledate doma in če imate kaj podobnega, se posvetujte z nekom, ki je neodvisen in vam lahko poda realno mnenje. Ne delajte ničesar, dokler vam nekdo ne izračuna, zakaj je smotrno zadevo odkupiti, kapitalizirati ali nadaljevati do izteka 10 let ali celo do konca. Ne prenaglite se in ne reagirajte na pamet.

In kakšne so alternative?

Verjamem, da jih ni, če jih ne želite videti. Verjamem tudi, da se ne počutite lagodno, če nečesa ne poznate. Zato pa je pametno počasi spoznavati za vas nove stvari. Ker čas teče in stvari se spreminjajo. Posvetujte se z nekom, še bolje, posvetujte se z večimi.

Potem pa si izberite nekoga, ki vam bo pomagal na vaši poti finančne varnosti. In tudi ni potrebno, da vsa privarčevana sredstva varčujete v za vas novih stvareh. Začnite počasi.

Ne bodite povprečni!

Vabim vas na spoznavni termin. Pišite nam na info@vezovisek.si ali pokličite na 041 616 073 .