Veste kateri je najbolj depresivni dan v letu?

Se mogoče čutite izčrpane? Brez energije? Ne vidite smisla? Vas nič ne veseli? Ni več pričakovanja?

Ja, decembrski blišč in zabave so minile. In zdaj – praznina. Pravzaprav gre za vrsto depresije, ki jo čutite po decembrskih praznikih. Še zdaleč niste edini, ki se ujame v to sivo, morbidno vzdušje.

Razlogi za malodušje in občutek praznine:

 • Januarja ugotovimo, da je vsa čarobnost božiča mimo in bomo spet čakali celo leto. Potem ko smo gradili napetost cel mesec in čakali ta zadnji teden v letu, je vse skupaj minilo prehitro.
 • Družina, prijatelji in vaši bližnji, ki ste jih srečali v decembru, so odšli in to vam daje občutek osamljenosti, čeprav ste še vedno obdani z bližnjimi.
 • Vsa hrana in pijača je iz vašega telesa naredila katastrofo in ne upate si stopiti na tehtnico, kaj šele začeti razmišljati, kako to popraviti.
 • Praznično vzdušje je mimo, temni dnevi ostajajo, lučk in svetlobnih okraskov ni več. Tema je že kmalu popoldan, manj je sončne svetlobe in manj se gibate. Tega prej niste opazili, ker ste bili zaposleni z decembrskim bliščem.
 • Zadali ste si pretežke in previsoke novoletne zaobljube, ki vas navdajajo s strahom, namesto da bi vas navdihovale.
 • Preveč ste zapravili za zabave, večerje in darila in zdaj imate slabo vest, ostali ste v minusu.

V veliki večini se enostavno ne želimo posloviti od meseca, ki smo ga dolgo čakali, se nanj pripravljali že od oktobra/novembra in okraševali. Morda niti smrečice še niste pospravili, ali pa ste jo in je sedaj tam prazen prostor. Kot bi imeli nekakšnega “mačka” po veselem decembru.

Tretji ponedeljek v januarju

 Od leta 2005 velja, da je vsak tretji ponedeljek v januarju najbolj depresivni dan v letu. T.i. “blue monday” ali otožni ponedeljek je letos 16. januarja.

Profesor psihologije Cliff Arnall s cardifske univerze je razvil formulo, ki na podlagi izračunov različnih dejavnikov, kot so vreme, nizka raven sončne svetlobe, dolgovi, prazna denarnica, propadle novoletne zaobljube vplivajo na dan. Ena od organizacij za duševno zdravje navaja, da gre za formulo:

[W + (Dd)] x T ^ Q} ÷ [M x N_a]

pri čemer “W” pomeni vreme, “D” pomeni dolg, “d” pomeni mesečna plača, „M“ motivacijsko raven in „Na“ potrebo po ukrepanju. To enačbo naj bi znanstveniki preigravali že neštetokrat in mnogi med njimi verjamejo, da je bil ta »praznik« ustvarjen bolj za namene promocije – prav poudarjanje depresivnega obdobja naj bi namreč ljudi bolj vzpodbudilo k zapravljanju. Torej – skozi leta se je oblikovala teorija, da je matematična enačba najbolj depresivnega dneva samo marketinška poteza.

Otožni januar

A ni problematičen samo tretji ponedeljek v januarju. Pregovorno znan depresiven, turoben in melanholičen januar je še kako resničen, saj je z njim povezana sezonska afektivna motnja (SAD) oziroma januarski blues. Ta naj bi bil nekakšna logična posledica maničnega decembra, ko je vse podvrženo nakupovanju, zabavam in druženju, izrazitemu poudarjanju veselja in sreče ter pričakovanju prehoda v novo leto. Ko takšen mehurček januarja poči, je normalno pričakovati trd padec na realna tla, ki ga še dodatno podkrepi turobno vreme in spoznanje, da gremo ponovno od začetka. Čeprav januarski blues običajno mine sam od sebe, je pomembno, da tudi sami naredimo nekaj za dobro počutje.

Kaj lahko sami naredimo za več energije v januarju?

 • Za začetek nehajte opažati le slabih stvari, ampak se osredotočite na tiste lepe, majhne trenutke sreče. Bodite zanje hvaležni. V mislih se čez dan ali konec dneva zahvalite za vsaj 3 stvari – lahko so to osebe, določene situacije, stvari, ki so vas navdušile.
 • Poslušajte veselo glasbo, berite sproščujoče knjige, oglejte si kakšno dobro komedijo.
 • Odpravite se na sprehod, tek, kolesarjenje ali se kako drugače gibajte. Spodbudili boste proizvajanje hormonov sreče, kar bo takoj vplivalo na izboljšanje razpoloženja. Ali pa obiščite savno, ki odpravlja stres, pomirja in sprošča.
 • Preživite nekaj več časa s hišnim ljubljenčkom, kar bo na vas imelo terapevtski učinek. Ali pa negujte rastline – tudi ob tem se boste počutili bolje.
 • Organizirajte omaro, pospravite shrambo, očistite hladilnik. Vsak takšen opravek vam bo dal zadovoljstvo, saj ste odkljukali nekaj z neskončnega seznama.
 • Uživajte uravnoteženo prehrano, izogibajte se alkoholu in drogam.
 • Če se le da, se vsaj za nekaj časa v dnevu izolirajte od vseh motenj in se posvetite samo sebi (včasih je dovolj že pol ure). Odklopite telefon in uživajte v miru – to je lahko meditacija, kopel ob svečkah, sproščanje ob glasbi, pisanje dnevnika, sprehod po gozdu …
 • Če pogrešate ljudi, ki so vam blizu, vzpostavite stik z njimi prek telefona ali videoklica. Včasih že dolg pogovor z drago osebo dela čudeže.
 • Na list papirja zapišite stvari, ki ste jih dosegli v življenju, se opomnite, za kaj ste hvaležni in začrtajte nove izzive.
 • Januarsko monotonost lahko razbijete tudi z iskanjem novih izzivov. Udeležite se novih tečajev, delavnic in začnite s stvarmi, ki so vas že dolgo mikale.
 • Če so negativni občutki kljub vsemu premočni in nič ne kaže, da bodo minili, se obrnite na strokovno pomoč.

ZANIMIVO:

 • Mnogi znanstveniki menijo, da je najbolj depresiven dan v letu zgolj izmišljotina britanske turistične agencije Sky Travel, ki bi naj Arnallu plačala, da se podpiše pod lažne izsledke, da bi prodala potovanja v tople (južne) kraje. Kljub temu mit o najdepresivnejšem dnevu živi naprej in ostaja pomembno marketinško orodje, tudi za znamke alkoholnih pijač. Strokovnjaki za duševno zdravje ob tem opozarjajo, da je tovrstno banaliziranje oz. degradacija depresije in duševnih težav ne le neprimerna, ampak tudi škodljiva.
 • Leta 2018 je Arnall, ki si je leta 2005 izmislil poimenovanje otožni ponedeljek, dejal, da ni želel, da bi imel ta dan negativen prizvok, ampak je želel navdihniti ljudi, da sprejemajo bolj drzne življenjske odločitve.

Zgodovinska dejstva o januarju

 • Januar je dobil ime po rimskem bogu Janusu. Janus je imel dva obraza, ki sta mu omogočala pogled naprej v prihajajoče leto in nazaj v preteklo leto.
 • Prvotni rimski koledar je imel le 10 mesecev. Januar in februar nista bila vključena, ampak sta bila dodana pozneje.
 • Julij Cezar je mesecu dodal 31. dan. Je prvi od sedmih mesecev, ki vsebujejo 31 dni.
 • Otok Ellis v New Yorku je bil odprt 1. januarja 1892. To je omogočilo priseljevanje več kot 20 milijonov ljudi.
 • Stari Anglosasi so januar imenovali Wulfmonath. To je bil mesec, ko so bili volkovi tako sestradani, da so upali priti iskat hrano tudi v vas.

Torej? Se boste res predali praznini in otožnosti samo zato, ker ni več decembrskega glasnega pompa in ker smo prepričani, da je praznina v januarju pač normalna? Ali pa boste enako zanimivo kot prej, sprejemali življenje in kovali nove ideje, ki jih morate uresničiti? In preprosto uživali v smehu, branju knjige ali sobotnemu pohajkovanju po gozdu?

In če se še vedno sprašujete, kako je januar povezan z osebnimi financami, je odgovor kot na dlani. Januarja imamo dve možnosti, ali se »držimo za glavo«, ker smo decembra neustavljivo zapravljali, ali pa smo nase ponosni, kjer smo se znali omejiti od nepotrebnih nakupov.

Vsekakor pa je januar mesec za nov začetek, zato vas vabimo, da preverite, kje ste finančno danes in kam morate priti, da bo vaše zadovoljstvo z osebnimi financami (še) boljše, kot je danes. To lahko naredite s pomočjo Stresnega testa TUKAJ >>