Veste koliko »tehta« vaše premoženje?

Tudi v letošnjem letu Ana Vezovišek gostuje na radiu Ognjišče v oddaji Cent na cent, kjer se bo čez leto sprehodila skozi različne recepte. Ti vam lahko pomagajo do učinkovitejšega ravnanja z osebnimi financami in, ne nazadnje, do dobre finančne kondicije. Saj si želite kaj prihraniti, kajne?

Nikdar ne smemo pozabiti na osnove. Pomembno je, da spremenimo svoje (slabe) finančne navade. In do tega nam lahko pomagajo konkretni finančni recepti. In kot običajno po novem letu tehtamo sebe, sprejemamo načrt, kako bomo izgubili kilograme in poskrbimo za svojo fizično kondicijo, je prav, da »stehtamo« tudi svoje premoženje. »To je najtežje. A če smo med tistimi, ki pravimo, da bomo shujšali v letošnjem letu, je po drugi strani dobro, da finančno ne shujšamo, ampak se rajši zredimo. Predvsem na tistem delu, kjer moramo povečati svoje premoženje,« pravi Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Aktiva in pasiva našega premoženja

Seveda je na mestu vprašanje, kako se lotiti tovrstnega projekta in kot pravi Ana, je potrebno najprej zbrati vse dokumente, ki jih imamo in pripomočke, ki jih uporabljamo pri upravljanju z našimi financami ter pogledati kakšno je naše stanje. »Začnemo na aktivi premoženja, to je naša leva stran, ki predstavlja sredstva na našem transakcijskem računu, varčevalnem računu, morda depozitih, vzajemnih skladih in tako naprej. To je naš plus.«

Ana poudarja, da ko navajamo premoženje, lahko v ta segment štejemo tudi naše nepremičnine, a ne tisto, v kateri bivamo. Ta se ne šteje kot naše premoženje. Zakaj? »Če pride do česa hudega, lahko vsaj ostanemo tam.«

Motivacija za povečevanje premoženja

Na drugi strani, torej na desni pa je pasiva, to je malce manj prijetna stran, to so naše obveznosti. »Tukaj gre predvsem za kredite, leasinge, osebna posojila, limite, vse, kar v resnici ni čisto naše. Na koncu pa seštejemo levi in desni stolpec in dobimo neke številke.« A tega stanja se ne smemo ustrašiti, v večini primerov je namreč negativno v smislu, da je večja številka na desni strani. »To je lahko dober zagon, da številko začnemo spreminjati, izboljševati in povečevati svoje premoženje,« dodaja Ana Vezovišek.

Seveda pa ni enotnega recepta kaj je prav in kaj ne, glede na to, da imamo ljudje različna stanja. »Lahko je nekdo v najemu, kar ni nič slabega in nima nobenega premoženja, a tudi nobenih visokih obveznosti. Po drugi strani pa ima nekdo drug stanovanjski kredit. Ključno je, da obveznosti, ki jih imamo, niso zelo visoke,« dodaja specialistka za financiranje in osebni proračun.

Recept za hitro izboljšavo

Pa vendar ne moremo mimo tega, katerega dolga se najprej znebiti. »Za hitro izboljšavo je zagotovo najbolje, da skušamo zmanjšati limit, če ga imamo. Ta je namreč zelo slab za naše stanje in nam kazi našo podobo. Nato pa so na vrsti ostale postavke.«

Sicer pa takšne in drugačne nasvete oziroma recepte lahko prejemate skoraj vsak teden, do njih vas loči le en klik. Na brezplačne Anine finančne recepte se lahko naročite tukaj: anini.financnirecepti.si.