Prihrani denar z 10 nebolečimi navadami

Prihrani denar z 10 nebolečimi navadami

Oktober, ahh, ta čudoviti mesec pisanih barvnih palet jesenskega listja, vonja po cimetu, kostanju, gobah ter varčevanju. Varčevanju? Da. Oktober je mesec varčevanja, ki nas spodbuja, da zmanjšamo svojo potrošniško vnemo, ki resnično ni prijazna do našega modrega planeta. Šarmantna oktobrska aroma, kajne?
Vendar njen pravi namen je, da usvojimo zdrav odnos do svojega denarja, kar v resnici pomeni, da usvojimo zdrav odnos do svojega dela, truda in do sebe.

Brezbolečinsko varčevanje

Vsakemu izmed nas je jasno, da prinaša varčevanje spremembe v naš vsakdan. Pogosto se zdi, kot da moramo že za preproste zdrave navade, kot je redna hidracija, vložiti veliko truda. Potrebujemo na primer stekleničko, ki nas opomni na pitje, aplikacijo, ki nas pohvali za pravilno hidracijo, in čas za jutranjo meditacijo, ki nas opominja, da smo vredni zdravega telesa. In vse to za nekaj tako preprostega, kot je pitje vode!

Neboleče varčevanje

Zakaj oktober? Zakaj varčevanje?

Svetovni dan varčevanja praznujemo 31. oktobra, saj je na ta dan leta 1924 v Milanu potekal 1. Mednarodni kongres hranilnic.

1. Ozaveščanje o varčevanju: Varčevanje pomaga pri zagotavljanju finančne varnosti, omogoča, da dosežemo svoje finančne cilje, in zagotavlja sredstva ob nepričakovanih izdatkih.

2. Finančna pismenost: osnove finančnega načrtovanja, upravljanja denarja, kakocvoditi proračun ter kako izbrati prave finančne produkte za varčevanje in naložbe. Materni jezik ali španska vas?

3. Promocija varčevalnih navad: Spodbuja redno varčevanje, preudarno porabo in upravljanje dolgov.

V tej luči se varčevanje zdi še težje opravilo, saj zahteva veliko več odrekanja. A v resnici? Ko enkrat začnemo, hitro spoznamo, da varčevanje ne pomeni trpljenja ali odrekanja. Ravno nasprotno. Je proces, v katerem brez bolečin skrbimo za svojo finančno prihodnost.

Varčevanje kot zdravo prehranjevanje

Teorija varčevanja je podobna teoriji diet: manj porabi, več zasluži. Vendar, tako kot diete pogosto pripeljejo le do ponovne pridobitve teže, tudi napačen pristop k varčevanju lahko vodi v večji dolg. 

Varčevanje ne sme biti “finančna dieta”, ki vas omejuje in povzroča občutek stradanja.

Varčevanje ne sme biti začasno stanje ali drastičen ukrep, saj to povzroča stres in se dolgoročno ne obnese.

Za uspešno varčevanje je ključno, da človek prihrani denar z zdravim pristopom, ki postane del našega življenja. To pomeni, da postopoma uvajamo varčevalne navade, ki so udobne za nas in jih ne občutimo kot obremenitev. Varčevanje mora postati naravni način življenja, kjer postopno in brez bolečin izboljšujemo svoje finančne navade.

Varčevanje ni dieta

10 nebolečih navad, ki prihranijo denar

Takoj, sedaj, ko smo pospravili podstrešje in prevetrili naše kvarne “tovarniške nastavitve” se lahko podamo v seznam orodij in trikcev, po katerih hrepenijo vaši cilji in sanje.

#1 Postavite se na prvo mesto

Ko prejmete plačo, ne hitite plačevati računov, kot da kipi mleko. Prvo sebe postavite na prestol. Določite si varčevalno vrednost, ki si jo vi in vaše sanje zaslužita, ter jo takoj umaknite na varčevalni račun. To je vaš mali finančni samopostrežni bife, preden se lotite plačevanja dolgov drugim.

#2 Izberite banko, ki je brezplačna

Ne plačujte nepotrebnih bančnih stroškov! Menjava banke je enostavna in lahko vam prihrani številne mesečne stroške. Ne verjamete? Preberite našo temeljito analizo, kjer smoraziskali slovenske bančne ponudnike in razkrili, kje se najbolj splača hraniti denar in kje lahko pričakujete najvišje obresti. Z našimi dejstvi in izračuni se boste lažje odločili, kateri banki zaupati svoj denar. Oglejte si analizo tukaj.

#3 Aktivirajte zaokroževanje nakupov

Nekatere banke avtomatsko zaokrožijo vaš nakup na cel evro in razliko prenesejo na varčevalni račun. Če plačate 4,23 evra, se 0,77 centa samodejno pripiše vašemu varčevanju. Sčasoma se nabere presenetljivo visok znesek brez dodatnega truda!

Vas zanima na katerih bankah?

#4 Dnevno praznjenje drobižnice

Ko se vsak dan zvečer poslovite od svojega drobiža, ga pospremite v varčevalno zatočišče, kjer bo čez čas zrastel in dozorel v vaš novi avto ali vikend na morju.

#5 Avtopilot varčevanja

Zakaj bi se trudili, ko pa lahko avtomatizacija opravi delo za vas? Nastavite samodejne prenose na svoj varčevalni račun, takoj ko prejmete plačo, in se sprostite, medtem ko vaš denar deluje za vas, ne pa proti vam.

Kreditna kartica škoduje vašemu finančnemu zdravju

#6 Nadgradite kreditne kartice

Podobno kot opozorila na cigaretnih škatlicah, lahko opremite svoje kreditne kartice z opozorili, ki spomnijo na potencialne finančne pasti impulzivnega nakupovanja.

#7 Izklopite TV!

In ne, naslednji nasvet ne bo, da nastavite ogrevanje na 20 °C in izklapljajte luči, ko vas ni v prostoru.

Oglaševanje je kot sladka, a nevarna pesem sirene, ki vas želi zvabiti v svoje potrošniške čeri.

Ne nasedajte! Izklopite TV in prekinite to nezdravo zvezo.

#8 Blokirajte oglase na spletu

Tako je, to je naslednji vir oglaševanja, nad katerim imate moč, da mu zaprete pip’co. Blokirajte spletne oglase z aplikacijo, kot je Total AdBlock. To je ena izmed investicij, ki bodo garantirano močno povečala vaš varčevalni žep.

Varčevanje je najlepše darilo sebi, ki nam ga ne more podariti nihče drug. Je darilo brezskrbne prihodnosti.

#9 Proračun zabave

V življenju mora biti prostor za zabavo! Torej, določite si proračun za uživanje v stvareh, ki jih imate radi, brez občutka krivde. Tako bosta vaša denarnica in vaše srce oba zadovoljna!

Proračun za radost

#10 Postanite finančno pismeni

Denar je kot veter v jadrih; bolje ko ga razumete, lažje ga je usmerjati tja, kjer ga najbolj potrebujete.

Vložite čas v učenje o osebnih financah in razvijajte svoje finančne supermoči!

Že veste, katero bo vaše naslednje branje?

Zapravljate denar? Ali v resnici svoje življenje?

Zapravljanje denarja ni le nedolžno poganjanje potrošniškega motorja. Je tudi zapravljanje svojega življenja za vse, kar ne šteje, v zameno za vse tisto, kar šteje. In to je razvoj svoje poklicanosti, svoje genialnosti, svojega potenciala. Za to, da družbi poklonimo svoje talente in najboljšo verzijo sebe. Saj smo konec koncev unikat, ki se nikoli ne bo ponovil v zgodovini človeštva.

Ne čakajte na višjo plačo ali večje premoženje. Začnite z varčevanjem in načrtovanjem svoje finančne prihodnosti zdaj in si na široko odprite vrata do svoje finančne brezskrbnosti. Ta namreč ne zavisi od višine vašega bogastva, temveč od pametnega in premišljenega ravnanja s svojim denarjem!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri vašem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp