Kapitalski trgi – analiza januar 2024: optimizem kljub manjši korekciji

analiza januar 2024

V januarju 2024 so kapitalski trgi ponovno priča ključnim gibanjem in trendom, ki oblikujejo finančno krajino. Tokratni prispevek podrobno raziskuje, kako so se različni segmenti trga odzvali na najnovejše ekonomske kazalce, vključno z inflacijo, gospodarsko rastjo in stopnjo brezposelnosti, ter kako so te dinamike vplivale na vrednosti delnic, obveznic in kriptovalut. Vabimo vas, da si skupaj pogledamo podrobnejšo analizo tega, kaj se dogaja na kapitalskih trgih.

FINANČNI TRGI 2024: KAKO INVESTIRATI, DA BO PORTFELJ V ZELENEM?

Kapitalski trgi so v preteklosti po prenehanju dvigovanja obrestnih mer beležili občutno rast. Čeprav s popolno gotovostjo ne moremo napovedati, da se bo ta trend ponovil, nas statistika in zgodovina opogumljata, da je rast možna, čeprav je odvisna tudi od drugih dejavnikov …

Kapitalski trgi v začetku letošnjega leta dobro

V prvih dneh smo sicer doživeli manjšo korekcijo, kar pripisujemo tudi unovčevanju dobičkov preteklega leta.

Inflacija nekoliko višja

Makroekonomski kazalci in razmere v največjem svetovnem gospodarstvu so še vedno dobri in stabilni. Stopnja inflacije v mesecu decembru preteklega leta (objavljena v mesecu januarju 2024) je sicer zaradi višje cene nafte pričakovano nekoliko zrasla in sedaj znaša 3.4 %, kar pa na trge ni imelo bistvenega vpliva.

Računamo na soft landing

Stopnja gospodarske rasti v ZDA v zadnjem kvartalu lanskega leta je bila nepričakovano višja od napovedi analitikov in je tako prijetno presenetila. Tudi stopnja nezaposlenosti je še vedno stabilna in na rekordno nizkih nivojih, tako da je ameriška ekonomija trenutno daleč od recesije, ki so jo napovedovali najbolj črnogledi. Še vedno lahko torej računamo na mehak pristanek ekonomije (soft landing), ki pa kapitalskim trgom večje škode ne bi smel povzročiti.

Tako je primerjalni indeks globalnih razvitih trgov MSCI WORLD v mesecu januarju pridobil solidnih 2.9 % (EUR), kot je razvidno iz spodnje tabele. Od razvitih trgov najbolje ta mesec japonske delnice, njihov primerjalni indeks MSCI Japan je pridobil 6.4 % (EUR). Najslabše pa ponovno azijske delnice, njihov primerjalni indeks MSCI Asia je izgubil  v januarju -3.8 %(EUR).

Obveznice pa v januarju v rdečem

Njihov evropski primerjalni indeks je tako izgubil -0.3 % (EUR).   

Vrednost ameriškega dolarja USD pa se je v januarju zvišala

Napram EUR je USD tako pridobil 1.7 %. Prav toliko pa so posledično pridobili tudi evropski vlagatelji v ameriške finančne naložbe. 

Vir: JP Morgan Review of markets over January 2024

Rast kripto valut je v januarju zastala

Rast vrednosti kripto valut je v januarju zastala in tako nekoliko razočarala pristaše tega naložbenega razreda. Pričakovanja so bila po veliki rasti v lanskem letu in tako težko pričakovani odobritvi izdaje in kotiranja indeksnih skladov kriptovalut s strani Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) velika. Niso pa se (še) uresničila.

Tako je Bitcoin v mesecu januarju izgubil dobra 2 % vrednosti (EUR), kot je razvidno iz spodnje tabele. Letos se nadejamo dveh večjih dogodkov, ki bodo morda ponovno vzpodbudili vlagatelje k investiranju:

  • ‘BTC Halving’ (reduciranje novo izdanih BTC) in posledično manjšo ponudbo, ki se pričakuje kmalu in
  • MiCA regulativa, ki bo stopila v veljavo v drugi polovici letošnjega leta in zakonsko urejala področje kripto valut v EU ter prispevala k večji varnosti in zaščiti vlagateljev.

BITCOIN (BTC)

Vir: Yahoo

Delnice nepremičninskega sektorja v januarju upadle

Delnice globalnega nepremičninskega sektorja so po odličnem koncu lanskega leta v mesecu januarju upadle. Tako je eden najuspešnejših indeksnih skladov, ki vlaga v globalni nepremičninski sektor v mesecu januarju izgubil cca. 4 % vrednosti (EUR). Delno bi to lahko pripisali manj optimističnim napovedim predstavnikov ameriške centralne banke FED v zvezi z začetkom nižanja obrestnih mer, kar bi lahko imelo za nepremičninski trg zelo pozitivne posledice.  

Vir: Yahoo

Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Makroekonomski kazalci in razmere na kapitalskih trgih so dobri, ponovno je zavladal optimizem in stabilnost.

Gospodarska rast je predvsem v razvitem svetu boljša od napovedi, stopnja zaposlenosti je še vedno na rekordno visokih nivojih, tako da težko rečemo, da je na vidiku recesija. Najbolj verjeten je v tem trenutku mehak pristanek globalne ekonomije, recesiji pa se bomo verjetno vsaj zaenkrat izognili. Tako ocenjujejo analitiki.

Če temu dodamo še upadanje inflacije in posledično konec dvigovanja obrestnih mer centralnih bank, lahko pričakujemo na kapitalskih trgih nadaljevanje zmerne rasti. Kakšna korekcija in unovčevanje dobičkov je sicer spričo trenutnih povišanih vrednotenj tečajev delnic nekaterih sektorjev vedno možno, kaj hujšega pa trenutno ni na vidiku.

Zniževanja obrestnih mer trenutno ni na vidiku

Zniževanja obrestnih mer, ki bi dala trgom dodaten pospešek, trenutno zaradi dobrega stanja ekonomije (vsaj pred poletnimi meseci) še ni pričakovati. Centralne banke za to preprosto nimajo razloga, saj ekonomija deluje dobro in stabilno. Prej kot FED bo verjetno začela z zniževanjem ECB, kot je napovedala tudi predsednica ECB Lagarde. Evropska ekonomija trenutno potrebuje več spodbude kot ameriška.

Ameriške volitve 2024

Če temu dodamo še ameriške predsedniške volitve in potencialno zmago najverjetnejšega republikanskega kandidata Donalda Trumpa, kjer smo možen pozitiven vpliv na kapitalske trge že omenili, bi nas lahko čakalo dobro leto.

Izvolitev Donalda Trumpa bi imela ugoden vpliv tudi na delnice ameriških farmacevtskih podjetij, ki jim Bidnova administracija grozi z omejitvami cen nekaterih zdravil. Trump zelo verjetno tega ne bo nadaljeval oz. bo te ukrepe preklical.

Makroekonomski kazalci in razmere na kapitalskih trgih so dobri, ponovno je zavladal optimizem in stabilnost.

Res pa je, da smo šele dobro vstopili v leto 2024, marsikaj nepredvidenega se še lahko zgodi. Trenutno pa na podlagi povedanega lahko ocenimo, da je verjetnost ugodnega razpleta na kapitalskih trgih kar velika. Upamo pa lahko samo, da se geopolitične razmere v svetu ne bodo zaostrile in da bo trpljenja ljudi kmalu konec. 

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp